Sutra počinje 13. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade

U Potočarima sutra počinje 13. Emmaus – Međunarodni omladinski radni kamp za mlade koji će ove godine okupiti oko 70 mladih iz devet država u organizaciji Međunarodnog foruma solidarsnoti “Emmaus”.

Od 10. do 24. jula održaće se još jedan omladinski radni kamp gdje učestvuju mladi iz Holandije, Francuske, Turske, Engleske, Jordana, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

“Kamp svake godine okuplja veliki broj mladih iz BiH, regiona i Evrope, koji svojim društveno korisnim radom doprinose razvoju i unapređenju životnih uslova stanovništva na području opštine Srebrenica i okoline. Prvi kamp održan je 2006. godine sa idejom koja se zasnivala na tome da se okupe mladi iz cijelog svijeta, bez obzira na etničku, nacionalnu i religijsku pripadnost, na jednom mjestu gdje će zajedno raditi, družiti se i pomagati lokalnom stanovništvu kako bi razbili predrasude i barijere, te gradili bolju, zajedničku budućnost”, saopšteno je iz Emmausa.

Glavna aktivnost ovogodišnjeg kampa, pored tradicionalnog čišćenja Memorijalnog centra dan nakon komemoracije, jeste pomoć u izgradnji ambulante u Potočarima, uređenje Evropskog centra za civilni servis u Potočarima, ali i uključivanje u projekte koje realizuje Emmaus u ovoj regiji među kojima su “Ljubav i solidarnost za majke Srebrenice” i “Jedan obrok dnevno”, ali i druge aktivnosti pomoći građanima.

“Pripreme za ovogodišnji kamp privodimo kraju. Zainteresovanost mladih za učešće na našem radnom kampu raste iz godine u godinu i jako smo zadovoljni odzivom volontera iz naše države i šire. Kamp u Srebrenici predstavlja nezaboravno iskustvo za sve učesnike. To je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu kroz edukativne i radne aktivnosti i neformalna druženja”, rekla je Mirela Ahmetbegović iz MFS “Emmaus” u BiH.

Ona kaže da će pored radnih aktivnosti biti održane i edukativne, sportske, kulturne, turističke aktivnosti, i da će mladi imati priliku da se druže i steknu nova poznanstva i vještine.

You must be logged in to post a comment Login