Supernamirnica: Pogledajte zbog čega je sve važno konzumirati crveni luk

Luk je niskokalorična začinska biljka koja će poboljšati okus svakoga jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u supama, varivima i gulašima, ili pečene s mesom.

Prepoznatljiva je sumporasta aroma koja potiče iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina.

U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam.

Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni pritisak, sprječava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sistema.

Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela. Djeluje protuupalno. Dobar je izvor kalcija – minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.

Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zuba.

Također, odličan je diuretik te potiče rad bubrega, prenosi Slobodna Dalmacija.

You must be logged in to post a comment Login