Superar Srebrenica: Upis novih članova na muzičku nastavu

Superar Srebrenica od septembra počinje se upisom novih članova koji će imati mogućnost da se besplatno muzički obrazuju i postanu dio najveselije priče koja dolazi iz Srebrenice.

U prijateljskoj i ohrabrujućoj atmosferi, djeca uz pomoć nastavnika muzike, razvijaju sebe i svoje talente slobodno, poboljšavajući ključne životne vještine, kao što su samopouzdanje, poštovanje, disciplinu, osjećaj zajedništva i odgovornosti.

Program Superara mogu pohađati djeca uzrasta od 5 do 14 godina, gdje se nudi: horsko pjevanje, časovi klavira, akustične i električne gitare, klarineta, bubnjeva i perkusija, harmonike, njemačkog jezik i plesa.

Muzička nastava odvija se svakodnevno i sve aktivnosti, nastava, putovanja, nabavka instrumenta su potpuno besplatne za svu djecu Superara.

Ove godine Superar Srebrenica obilježio je petu godinu od kako je ova evropska inicijativa pokrenuta i u  Bosni i Hercegovini. Do sada nastupili smo u mnogim zemljama gdje je održan veliki broj koncerata među kojima možemo izdvojiti nastup pred papom Franjom u Sarajevu (juni 2015.), nastup na velikom evropskom Samitu za integraciju Balkanskih zemalja u EU, koji se održao u Beču (august 2015.), a domaćin ovog Samita bila je kancelarka SR Njemačke gospođa Angela Merkel. Takođe, nastup na otvaranju i zatvaranju  Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici (novembar 2015.)

Superar Srebrenica osnovan je 2012. godine uz podršku Fondacije „Bauern helfen Bauern“ Salzburg  (Seljaci pomažu seljacima). Ovo je jedan multietnički projekat pomirenja, koji pruža priliku da više od 350 djece iz Srebrenice, Bratunca, Potočara, Skelana iskusi važnost i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike.

Superar inicijativu u Austriji 2010. godine pokrenuli su Bečka koncertna kuća, Hor bečkih dječaka i organizacija Karitas Beč, po uzoru na venecuelansku muzičku inicijativu El sistema, koja okuplja 350.000 djece i tinejdžera u 180 muzičkih centara u Venecueli, uključujući i najsiromašnije regije.

Pored Bosne i Hercegovine, Superar postoji i u Austriji, Rumuniji, Lihtenštajnu, Švicarskoj i Slovačkoj.

Sva zainteresovan djeca mogu se prijaviti na broj telefona: 056/440-366 ili u Kući dobrih tonova u Srebrenici koja se nalazi u centru grada.

You must be logged in to post a comment Login