Superar održao svoj prvi samostalni koncert u Sarajevu

Superar Srebrenica sinoć je održao svoj prvi samostalni koncert u Pozorištu mladih u Sarajevu, u okviru programa Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016 kao i obilježavanje pet godina Superara u Srebrenici.

Koncert je otvorio austrijski ambasador u BiH Martin Pammer koji je istakao važnost jednog ovakvog projekta koji šalje poruku mira iz Srebrenice.

“Ne slučajno, Srebrenica koja, sa Superarom i Kućom dobrih tonova, postaje simbol mladih i novog života. Članovi hora Superar zrače pozitivnu energiju novih generacija spremnih da ostvare svoje potencijale i osvježe suživot kao tradiciju u Bosni i Hercegovini”, istakao je Pammer.

Na svom prvom samostalnom koncertu predstavio se dječiji hor, bend, gitaristi, bubnjari i klarinetisti, a kao specijalni gosti nastupili su mališani iz Muzičke akademije “Maya Sar”.

“Teško je povjerovati da smo prije pet godina počeli sa 7 djece a danas ih je više od 350”, rekao je Ismar Porić, umjetnički direktor Superara u BiH.

Koncert je održan uz podršku ambasadora Pammera, predsjednice organizacije Bauern helfen Bauern i Superar Srebrenica Doraje Eberle i načelnik Srebrenice Ćamila Durakovića.

“Drago mi je da smo večeras ugostili i ljude iz diplomatskog kruga među kojim je bila i Maureen Cormack, ambasadorka SAD u BiH, čime se poslala najbolja poruka iz Srebrenice”, rekao je Duraković.

Na koncertu su izvodena djela na šest jezika, uključujući neke od najpoznatijih kompozitora, kao što su Beethoven i Mozart, ali i nezaboravne pop-rock klasike Johna Lenona, Stevie Wondera, kao i  tradicionalne pjesme iz BiH i Austrije.

You must be logged in to post a comment Login