Superar nastupio na ceremoniji dodjele diploma UWC Mostar

Po drugu put, dječiji hor Superar Srebrenica juče je nastupio na ceremoniji dodjele diploma maturantima Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru, koja je upriličena u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Kulturni program koji je izveden za ovu svečanost uglavnom je bio pripremljen od strane učenika ovog koledža a specijalni gosti bili su djeca iz Srebrenice.

Maturanti Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru dolaze iz cijelog svijeta a ideje jedne ovakve obrazovne institucije je da ujedini različite kulture i nacije te predstavi Bosnu i Hercegovinu kao zemlju različitosti, mira i tolerancije.

Dječiji hor Superar dobio je najveće aplauze maturanata i publike koji su sa oduševljenjem pjevali zajedno sa njima.

Djeca iz ove škole proteklih dana su aktuelni u svjetskim medijima jer je njihov naredni nastup pred papom Franjom u Sarajevu, 6. juna, koji će na ovaj način iz Srebrenice poslati poruku mir, ljubavi i zajedništva.

Koledž Ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) je otvoren 2006. UWC Mostar je prvi koledž ujedinjenog svijeta čiji eksplicitni cilj je doprinos ponovnoj izgradnji postkonfliktnog društva i prvi koledž koji je smješten u zgradi postojeće državne škole. UWC Mostar je osnovan na zajedničku inicijativu UWC i International Baccalaureate/Međunarodna matura s ciljem podržavanja mirovnog procesa u zemlji i regionu. Koledž nudi inovativni model postkonfliktnog obrazovanja i na taj način daje smjer za proces opsežne reforme obrazovanja u zemlji i regionu.

You must be logged in to post a comment Login