Suncokret – Velika snaga malog sjemena

Vole ga bumbari i pčele, a njegovi cvjetovi inspirisali su i mnoge umjetnike, kao što je bio slavni Van Gogh. Suncokret je biljka koja je zasluženo dobila svoje mjesto u svakom vrtu, poznata je, ne samo po svom vedrom izgledu, nego i ljekovitim svojstvima, čiji se dijelovi mogu u potpunosti iskoristiti.

Poznato je da se suncokret rano ujutro okreće prema Suncu i prati ga do njegovog zalaska. Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijediti sunce u njegovom prolasku nebeskim svodom.

Porijeklo suncokreta

Suncokret je jednogodišnja biljka koja može dostići visinu i do četiri metra. Potiče s jugozapada Sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3.000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevernoameričkih Indijanca, a Maje su ga poštovale kao simbol svjetlosti i plodnosti.

U Evropu su ga donijeli Španci početkom 16. vijeka, osvajanjem američkog kontinenta, pa su tako prvi suncokreti procvjetali u madridskim botaničkim vrtovima.

Suncokret se brzo proširio po Evropi, ali tek 1830. godine Rusi su otkrili, ne samo njegovu ljepotu, već i praktičnost, dobivši ulje iz suncokretovih sjemenki.

Ljekovita svojstva i nutritivne vrijednosti

Da suncokret nema samo lijep izgled, nego i ljekovita svojstva te se svi njegovi dijelovi mogu u potpunosti iskoristiti, znali su to Indijanci koji su jeli sjemenke, lišće i korijen te pili čaj od latica i nanosili suncokretovo ulje na kosu i tijelo.

Latice suncokreta u narodnoj medicini koriste se za pripremu čaja i tinktura te sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine i suncokretovu kiselinu.

Čaj od suvih latica suncokreta odlično je sredstvo za snižavanje temperature, a tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika.

Sjemenke

Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama te po sadržaju ne zaostaju mnogo za mesom. Posebno su bogate uljem te sadrže oko 30-50 odsto ulja. U 100 grama sjemenki nalazi se oko 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata te šest grama biljnih vlakana, dok 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Zreli suncokret može sadržati i do pola kilograma sjemena.

Za grickanje je najbolje koristiti sirove ili svježe sjemenke, ali možete ih i malo popržiti ili osušiti te koristiti u kuvanju. Za dobijanje ulja najbolje su crne sjemenke, a za grickanje sivo-bijele sjemenke.

Dokazano je da sjeme suncokreta sprečava povećanje holesterola u krvi, poboljšava rad štitne žlijezde i normalnu funkciju kože, jetre i bubrega.

Stabljika

Stabljika suncokreta sadrži mnogo kalijuma te se pepeo suncokreta može koristiti kao odlično gnojivo. Kako ptice vole grickati suncokret, puno suncokreta u vrtu će privući ptice te će time doprinijeti smanjenju štetočina na vrtu i gnojenju tla fosforom, čiji je odličan izvor ptičji izmet.


Korijen

Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak tri metra, te se zbog toga, kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla, čak i od radioaktivnih tvari. Njime su iz tog razloga i japanski naučnici nasađivali područja u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane u Fukušimi.


Sposobnost izvlačenja štetnih tvari

Današnja istraživanja pokazala su da suncokret može pročistiti zagađeno tlo, čak i ono koje sadrži olovo ili radioaktivne tvari. Nakon černobiljske katastrofe u Ukrajini zasađena su polja suncokreta, jer je naučno dokazano da suncokret može izvući čak oko 90 odsto radioaktivnih tvari iz tla. Osim iznimnih nutritivnih vrijednosti, ova biljka od davnina cijenjena je zbog svog blagotvornog djelovanja na zdravlje. Sposobnost suncokreta da izvlači štetne tvari može se primijeniti i na ljudski organizam.

Sve popularnija metoda terapije mućkanja suncokretovim uljem (eng. oil pulling – izvlačenje) potiče iz tradicionalne indijske medicine zvane ajurveda, a stara je preko 5.000 godina. Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari, čime se povoljno djeluje na imunitet i optimalan rad ćelija i organa. Metod je jednostavan za korištenje, a za redovnu primjenu smatra se kako donosi odlične rezultate.

Najbolje je koristiti hladno cijeđeno nerafinisano ulje, dobijeno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo ulje je blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci – vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalijum, magnezijum, željezo, fosfor, selen, kalcijum i cink te polinezasićene masne kiseline. Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidansima koji neutrališu štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

Koristi se tako što se jedna kašika ulja u ustima polako mućka provlačenjem između zuba, u trajanju od 15 do 20 minuta, dok ne postane bijelo poput mlijeka i rijetko poput vode. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Ukoliko je ulje žute boje, to znači da niste dovoljno dugo mućkali.

Po završetku ispljunete tekućinu koja bi trebalo da bude potpuno bijela. Usta potom isperite vodom te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može ponoviti i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporučuje se korištenje hladno cijeđenog nerafinisanog ulja.

Za ovaj metod smatra se da pomaže kod raznih bolesti, kao što su glavobolja, smetnje vida, upala očiju, slab sluh, upala ušiju, zubobolja, kod raznih oboljenja disajnih organa (alergije, prehlada, hunjavica, kašalj, promuklost, upala grla, sluzavost, upala bronhija) te kod raznih drugih problema kao što su hronična bolest krvi, artroza, bolest crijeva, srca, bubrega, pluća, jetre, reumatski bolovi, bolovi u zglobovima, kožna oboljenja, pa i depresija, nesanica, hronični umor, slabi živci…

Mnoge akutne bolesti mogu nestati iznenađujuće brzo, nakon nekoliko dana terapije, dok hronična oboljenja zahtijevaju dužu primjenu terapije. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja na početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje. Ove reakcije često mogu biti znak postojanja neke latentne bolesti koja se još nije razvila i koju možete izliječiti ovakvim tretmanom. Imate li jaču reakciju, nemojte mućkati više od jedanput dnevno.

Jeste li znali…

*Savršenstvo prirode ogleda se i u suncokretu, jer su sjemenke tako savršeno raspoređene u glavici suncokreta da postoji i matematički model (Vogel model za n=1) koji opisuje taj savršeni raspored, kojim se dobija maksimalan broj sjemenki na tako malom prostoru;

*Stručnjaci tvrde da šaka sjemenki suncokreta dnevno jača polnu moć i pomaže u borbi protiv neplodnosti;

*Svekolika primjena suncokretovog ulja poznata je i kod problema grčeva u nogama te se preporučuje masaža mišića nogu uljem dva do tri puta dnevno kako bi se grčevi smanjili te pri tome može ublažiti i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa;

*Još od davnina ljudi su koristili srčiku iz stabljike za izradu papira, osušene stabljike za ogrev, latice za dobijanje prirodne žute boje, prenose Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login