Šumsko gazdinstvo „Drina“ pozitivno je poslovalo prošle godine

Iz preduzeća Šumsko gazdinstvo „Drina“ Srebrenica koje gazduje srebreničkim i bratunačkim šumam kažu da su prošle godine poslovali pozitivno i ostvarili dobiti od 9.500 KM.

Prema riječima šefa finansija ovog preduzeća Bože Momčilovića i ove godine nastavila se praksa pozitivnog poslovanja i ostvarivanja dobiti.

„U 2018. godini ostvarili smo prihod u iznosu 4.659.819 maraka, a rashodi su bili 4.650.395 KM što je 93 odsto od plana. Izmireni su svi tekući troškovi prema 95 radnika, porezi i doprinosi kao i naknade za eksploataciju šuma“, rekao je Momčilović.

Tehnički direktor DraganeaIlić rekal je da nije ostvaran puni plan eksploatacije šuma zbog velikog broja kišnih dana i nedostatka kvalifikovanih sjekača.

„Prošle godine plan sječe bio je 54.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, a realizacija tog  plana iznosila je 91 odsto, plan privlačenja trupaca kamionskim putevima ostvaren je sa 89 odsto, a plan otpreme odnosno isporuke sa 91 odsto“, kazala je Ilićeva.

I ove godinne veliki akcenat stavljen je na obnovu, uzgoj i zaštitu šuma gdje 54 hektara pripremljeno za pririodno podmlađivanje šuma čime je plan ostvaren u potpunosti, dok je pošumljeno 1,61 hektar površine ili 115 odsto u odnosu na godišnji plan.

Na planiranih 2.2 hektara površine visokoh degradiranih šuma izvršeno je pošumljavanje u potpunosti, dok je 75 odsto hektara goleti, ili 8,5 hektara pošumljeno i izvršeno je popunjavanje kultura na 5,5 hektaram dok je obavljeno čišćeje na 27,4 hektara što je 174 odsto više od planiranog.

You must be logged in to post a comment Login