Stvari koje morate imati na umu kad tražite povišicu

Mnogo radite i praktično živite u kancelariji. Bravo za vas. Međutim, kada se radi o razgovoru o povišici (i novcu uopšte) s vašim šefom/šeficom, postajete čudni i neugodno vam je. U nastavku donosimo 7 savjeta koji će vam pomoći u pregovorima sljedećeg puta – i kako više nikad ne ponoviti pogreške koje vam samo odmažu!

Birate pogrešno vrijeme

Zaboravite na kalendar – ako dolazite šefu s pitanjima o novcu, morate odabrati vrijeme koje njemu ili njoj najviše odgovara. Morate odabrati trenutak kada nije u žurbi i strci s vremenom. Nazovite sekretaricu šefa i dogovorite termin kada ima najviše vremena i neće pokušati pobjeći na “sastanak”.

Niste pripremljeni

Morate znati koliko vaš posao vrijedi. Ova informacija može imati veoma važan učinak na vašu pregovaračku strategiju. Međutim, ne radi se sve o bacanju informacija (i tome koliko ste premalo plaćeni) u lice šefu. Umjesto toga, iskoristite brojke vaše plate u kombinaciji s drugim korisnim informacijama o tome koliko ste novaca donijeli kompaniji ili joj popravili ugled.

Razgovorom se pokušavate iskaliti na šefu

Dakle, radite posao za troje. I niste dobili povišicu dvije godine. Žaliti se na to koliko je vaš posao užasan i nije najbolji način kako podići raspoloženje šefu. Bolji plan: pretvorite sve minuse u pluseve; napišite listu svih uspjeha koje ste postigli. Svi oni vikendi koje ste proveli za laptopom sigurno su vašem šefu donijeli puno novih klijenata, zar ne?

Raspravljate o platama vaših kolega

Vašeg šefa ili šeficu nije briga koliko vaša koleginica zarađuje u poređenju s vama i je li to pošteno. Vaša plata se temelji na doprinosu koji imate za kompaniju. i to je to – vaš najveći i jedini argument.

Stalno pričate o privatnom životu

Upravo ste opremili dječju sobu, a i sam vrtić košta puno. To nije problem vašeg šefa i iskreno, vrlo vjerovatno ga nije ni briga. Da ponovimo, vaša povišica direktno je povezana s vašim poslom, nikako privatnim životom. Ni vašim računima. Ni ostalim obavezama.

Koristite prazne prijetnje kao pregovaračku taktiku

Osim ako zaista ne planirate prihvatiti odličnu poslovnu ponudu koju su vam ponudili, nemojte je ni iznositi kao argument…

Prihvatate “ne” kao odgovor

Ako vaš šef kaže “ne” na zahtjeve o povišici, nemojte ni samo spustiti glavu i prihvatiti odgovor. Recite mu da dobro razmisli i dogovorite još jedan sastanak. Upornost (i rad!) se isplati.

You must be logged in to post a comment Login