Studijsko putovanje – Od Den Haga do Srebrenice

Studijsko putovanje grupe studenata iz Australije i Holandije počelo je u Holandiji, Den Hagu da bi se završilo u Srebrenici.

Prvi dio studijskog putovanja krenuo je iz Den Haga gdje su se studenti upoznali sa međunarodnim pravom i međunarodnim krivičnim pravom u okviru koga su prisustvovali suđenju bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću. Nakon Den Haga studenti su stigli u Sarajevo gde su prisustvovali stogodišnjici Prvog svjetskog rata i tom prilikom posjetili su kulturne institucije kao i sva četiri vjerska objekta. Takođe, studenti su obišli kulturno-istorijske spomenike koji svjedoče o istoriji naše zemlje. Putovanje se nastavilo prema Hercegovini, gdje us posjetili: Mostar, Blagaj na Uni, Počitelj, Stolac i nekropolju stećaka Radimlja.

“Cilj ovog studijskog putovanja jeste sagledati Evropu iz perspektive Bosne i Hercegovine, odnosno periferije. Mnoga kulturna, politička, poslijeratna dešavanja i situacija u kojoj se BiH nalazi u mnogo čemu oslikava i Evropu jer svi problemi u kojima se ljudi i Bosna i Hercegovina nalaze ne mogu se vidjeti izolirani iz tog evropskog konteksta,” rekao je za naš Portal Hariz Halilović, profesor socijalne antropologije u Australiji.

Nakon Hercegovine, putovanje je nastavljeno prema Srebrenici gdje je jedna dan protekao u posjeti Memorijalnog centra Potočari u kojem su se studenti upoznali sa značajem i funkcijom jednog ovakvog kompleksa. Ovo je za studente iz Australije i Holandije bilo jedno veoma bolno i teško iskustvo koje se produbilo posjetom Komemorativnog centra u Tuzli i laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe gdje su se upoznali sa procesom identifikacije nestalih.

Od svih većih gradova i mjesta, putovanje je došlo do sela Klotjevac, nedaleko od Srebrenice. Razlog ovoj posjeti jeste što je u tom selu, prema popisu iz 1991. godine, bilo 314 osoba, dok je u proteklom ratu ubijeno i stradalo 108 osoba iz navedenog sela.

“Selo je, bukvalno, devastirano demografski. U toku rata niko u tom selu nije ostao da živi, sve kuće, građevine, infrastruktura su temeljito uništeni do kraja,” istakao je Halilović.

Tokom četiri dana boravka u Klotjevcu, studenti su bili oduševljeni ambijentom, hranom i domaćinima iz sela. Prvi dan, lokalno stanovništvo ugostilo je studente sa 15 različitih jela a završetak boravka i ispraćaj studenata završio se sa mesom sa ražnja i druženjem sa malobrojnim lokalnim stanovništvom. Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković posjetio je studente u Klotjevcu i tom prilikom razgovarao sa njima.

Studijsko putovanje nije zamišljeno kao turistički obilazak i upoznavanje ljepota BiH već kao iskustveno učenje gdje studenti upoznaju ljude, razgovaraju sa preživjelim, upoznaju mjesta i solidarišu se sa ljudima.

Studenti su posjetili i nekropolju stećaka u Klotjevcu gdje su uredili i očistili prilaz. Takođe, grupi se pridruži i Gorčin Dizdar, istraživač stećaka i unuk Maka Dizdara kao i poznati skulptor Adis Fejzić koji se bavi stećcima kao umjetničkom formom i skulpturom.

“Ovo je prvi put da smo ovdje doveli studente iz Melburna u saradnji sa univerzietom u Holandiji. Ovo je za njih nevjerovatno iskustvo koje ne mogu doživjeti tokom predavanja u učionici. Upoznati ljude koji su preživjeli zločine i koji poslije svega žele da nastave svoj život u ovako teškom okruženju, za naše studente je ogromno iskustvo, a sa jedne strane veoma tužno,” rekao je Peter Fips sa Royal Melbourne Institute for Technlogy (RMIT) Univerziteta u Melburnu.

Nakon završetka studijskog putovanje svaki student će napraviti svoju priču, kombinovanu sa tekstom i fotografijama koje će biti objavljene na internetu gdje će se ostali studenti upoznati sa ovim putovanjem i njegovim značajem.

Studenti od 1. jula borave na Ljetnjem univerzitetu Srebrenica (SUS) koji traje do 11. jula.

You must be logged in to post a comment Login