Studenti iz Amerike posjetili Srebrenicu i đake u Sasama

Grupa studenata Univerziteta Clemson u Južnoj Karolin iz Amerike posjetila je danas Srebrenicu i tom prilikom donirala 50 školskih torbi sa opremom za učenike područnih škola. Studenti su posjetili školu u Sasama i učenicima te škole uručili školske rance i školski materijal.

“Pomoć učenicima u ovom kraju je nastala kao rezultat nečega što se zove Letnje studiranje u inostranstvu. Jedan program koji objedinjava dva univerzitetska predmeta na Političkim naukama Univerziteta Clemson u Južnoj Karolini i započet je jednim kraćim programom od dvanaest dana 2006. a onda od 2007. je kompletan program, mesec dana. Započet je u Beogradu, Srbiji, onda je proširen u Crnu Goru, BiH i prošlu godinu na Hrvatsku,” rekao je za naš Portal profesor Vladimir Matić Univerziteta Clemson u Južnoj Karolini.

Ovaj program pomoći učenicima u našem kraju došao je spontano. Naime, tokom prve posjete, Ljetnje škole Univerziteta Clemson u Južnoj Karolinu, Srebrenici i Kući Povjerenja studenti su upoznati sa radovima djece u ovom kraju i sa prvim novinama koje je izdavala Kuća Povjerenja te problemima sa izdavanjem drugog broja i na inicijativu jedne studentkinje, 2011. godine, studenti su prikupili sredstva i pomogli da te novine izlaze i dalje. Od tada je nastao jedan stalan program gdje studenti koji dođu u Srebrenicu, obično njih četrnaest u narednom semestru prikupljaju pomoć gdje naredna grupa, koja će doći iduće godine, tu pomoć donosi u Srebrenicu.

Profesor Matić smatra da ovo nije veliki poklon za đake u područnim školama ali svakako im puno znači kada im neko dođe i posjeti ih.

“Mislim da je važno da shvate da nisu napušteni, da nisu izolovani da ima drugih koji misle na njih i žele da im pomognu. Ja zaista verujem i mislim da će oni imati normalan život za razliku od ovih generacija pre njih,” istakao je profesor Vladimir Matić.

Kako nam je rekao profesor Matić oni će i naredne godine posjetiti Srebrenicu i na osnovu prikupljenih sredstava dostaviti još školskog materijala za učenike nižih razreda.

You must be logged in to post a comment Login