Stručnjaci potvrdili: Ovako treba izgledati ishrana nakon 40. godine

Okrugli 40. rođendan je svojevrsna prekretnica kad su u pitanju brojne stvari, pa čak i prehrana. Nutricionisti tvrde da je ovo pravi trenutak da iz jelovnika isključimo neke namirnice.

Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se iza 40. vide posljedice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu pomoći da izgledamo sjajno te izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.

“Čips i gazirana pića možete zaboraviti. Raznovrsna prehrana neophodna je da biste prije svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode”, kaže Pavlova i dodaje da je neophodno da konzumiramo često morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, ali i kumin i kurkumu.

Ističe i da je važno da pijemo što više vode, jer je ona ta koja igra odlučujuću ulogu u radu organizma. Pored vode, savjetuje i ispijanje biljnih čajeva.

Doktorica je podsjetila na štetnost brze hrane jer, kako kaže, prerađena i pržena hrana, posebno meso, uzrokuje upale jetre, krvnih žila i zglobova.

Sve to uzrokuje probleme s kožom i metabolizmom te gojaznost.

Šta ne treba jesti nakon 40. godine?

Glavno je smanjiti količinu šećera.

“Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, izvrsno je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne žile i unutrašnje organe, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login