Stručnjaci dali odgovor na vječnu dilemu: Tuširanje ujutro ili navečer?

Postoji stara dilema, je li bolje tuširati se ujutro ili navečer prije spavanja?

Neki tvrde da je jutarnje tuširanje idealan način za osvježenje i pripremu za predstojeći dan, dok drugi smatraju da se treba istuširati prije spavanja kako bi izbjegli unošenje prljavštine i nečistoća nakupljenih tokom dana u posteljinu.

U svakom slučaju, svi smo čvrsto uvjereni da je naš način ispravan.

Sada su stručnjaci dali svoj sud o tome koje je zapravo najbolje vrijeme za tuširanje i jedno svakako dominira.

Prvo, dermatolozi preporučuju da provedete otprilike 5 do 10 minuta dnevno pod tušem. Kažu da iako je vrijeme provedeno pod tušem stvar ličnog izbora, postoji niz zdravstvenih i kozmetičkih prednosti tuširanja noću umjesto ujutro.

Prvenstveno, večernje tuširanje može vam pomoći da bolje spavate noću. Zapravo, naučnici su otkrili da tuširanje prije spavanja može ubrzati proces usnivanja za 10 minuta.

Stručnjaci preporučuju tuširanje toplom vodom otprilike sat i po vremena prije spavanja. Topla voda će blago sniziti tjelesnu temperaturu i poslati signal vašem tijelu da je vrijeme za spavanje.

Ako osjećate bol u mišićima nakon dugog radnog dana, topao tuš može pomoći ublažiti bol. Topla voda pomaže opuštanju mišićne napetosti, sprječava grčeve u nogama i potiče bolji san. Također je bolje za vašu kožu i kosu.

Ako perete kosu navečer, imat ćete više vremena da se prirodno osuši, što pomaže zadržati vlagu, čineći je sjajnom i zdravom duže vrijeme.

Tokom dana, vaše tijelo i kosa skupljaju bakterije i iritante koji mogu uzrokovati razne probleme s kožom, poput akni, piše Unilad.

Ako idete na spavanje bez tuširanja, sve te nečistoće prenose se na vašu jastučnicu, a zatim na vašu kožu. Budući da se naša koža obnavlja dok spavamo, odlazak na spavanje s tek opranom kožom znači da će nove ćelije kože biti zdrave umjesto začepljene.

Osim toga, ako patite od sezonskih alergija poput alergije na polen, tuširanje prije spavanja smanjuje količinu alergena koji završavaju na vašoj posteljini, što može ublažiti simptome.

Čak vam može pomoći da bolje mirišete. Iako možda mislite da je jutarnje tuširanje najbolji način za osvježenje prije nego što se suočite s danom, hladan tuš noću zapravo može spriječiti neugodne mirise tijela i smanjiti noćno znojenje zbog kojeg se osjećate neugodno kad se probudite, piše Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login