Stigao put za Krniće

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 3

Broj: 27

Avgust 1980. godine

Stigao put za Krniće

U posljednje vrijeme došlo je do bržeg razvoja putne mreže na području mjesnih zajednica Krnići i Osatica.

Poslije dužeg vremena najzad je stigao put i u Krniće. U dužino od 8 km ovaj put će mnogo značiti za ovu mjesnu zajednicu. Put je sa Krnićima spojen sa Kragljivode i od njega su se vezala i druga naselja u ovoj mjesnoj zajednici.

Bila je to veoma pohvalna akcija stanovnika mjesne zajednice u kojoj su se posebno istakli Sreten Simić, Mileta Pajović i Adil Mustafić. Trebalo je stvarno dosta sloge i razumijevanja da se riješe imovinsko-pravni odnosi koji su do sada kočili brži razvoj putne mreže na ovom području ove mjesne zajednice. Inače sredstva za izgradnju ovog puta u širini od 6 metara obezbijedili su sami stanovnici mjesene zajednice iz vlastitog mjesnog samodoprinosa.

Ovaj put pomogao je da i druga naselja uvide da je put nasušna potreba pa su tim primjerom pošli i oni. Tako su put dobili Božići i Miholjevine, a sa Jezera je proširen put i za Kataniće.

Pošli istim primjerom i Osatičani

Kada se buldožer koji je radio na putu za Krniće vraćao, izašli su stanovnici naselja Sulice sa prikupljenim novcem i tako je put prošao i za Sulice i Knezove.

I ostalo područje Mjesne zajednice Osatica ovih dana je pravo radilište: proširen je put do Osatice, iz Osatice se pravi put koji veže Prohiće za Radoševiće.

Svi ovi primjeri i drugi za koje ne znamo, govore nam da su stanovnici mjesenih zajednica shvatili jedno ispravno rješenje da samo oni treba da rješavaju svoje probleme. A onda se oni i brže rješavaju a sigurno je da je putna mreža dobar preduslov za brži razvitak svake mjesne zajednice i naselja ponaosob.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login