Štefici Miletić potrebna hitna operacija oka

Sedamdesetdvogodišnja Šefica Miletić, jedna od rijetkih katolkinja iz Srebrenice, nažalost, došla je u jako tešku situaciju. Ljekari u Banja Luci preporučili su joj hitnu operaciju u Beogradu, jer joj je dijagnosticirana ablacija oka međutim, zbog administrativnih prepreka, Štefica još uvijek boravi u Srebrenici, iako je pregled obavila u decembru prošle godine.

“Iz Zvornika su me uputili u Banja Luku i otišla sam te se isti dan vratila u Srebrenicu. To je šesnaest sati vožnje, a naravno dosta su me usporavali ovi praznici. Sve se praznuje, niko ne radi. Vratim se iz Banja Luke sa potvrdom u kojoj stoji da je konzilijum ljekara utvrdio da se radi o ablaciji oka gdje je neophodna hitna operacija i da me šalju na Institut za očne bolesti u Beogradu. U Banja Luci ljekar nije imao gel da mi obriše oko, toliko je teško stanje u zdravstvu,” kaže Štefica za RGD Studio Srebrenica dodajući da su joj u Banja Luci ljekari rekli da iz tehničkih razloga nisu spremni da izvrše ovu operaciju.

“U Srebrenici mi je rečeno da Centar za socijalni u Srebrenici mora da ovjeri ovu potvrdu, ali su mi iz Centra saopštili da to radi Zvornik. Kada sam otišla u Dom zdravlja u Srebrenicu da tražim uputnicu za Beograd, kažu mi da potvrdu iz Banja Luke mora da ovjeri Centar za socijalni rad Srebrenica, pa sam se ponovno vratila u Centar za socijalno. Tako sam samo šetalo od jedne ustanove do druge, ali su mi ipak ovjerili papire i proslijedili u Zvornik. Ono što me iziritiralo jest to što sam ponovno dobila obavjest da sva dokumentacija ide u bolnicu u Banja Luku, što je nelogično, jer su mi ljekari iz Banja Luke dali mišljenje o hitnoj operaciji u Beogradu,” kaže ogorčeno Štefica dodajući da se obratila našem radiju kako bi upoznala javnost sa njenim problemima.

“Više sam nego ogorčena, jer imam smetnje na desnom oku koje mi pravi probleme i drugom oku, a inače nosim naočale od 85.godine. Jednostavno ne znam šta dalje. Ova operacija po mojim saznanjima košta npr. u Tuzli 5.000 KM. Dani prolaze, a meni je sve gore, dok čekam, a vjerovatno čekaju mito jer kako drugačije objasniti, da je operacija hitna, a pregledana sam u prethodnoj godini, a ja još u Srebrenici,” kaže Štefica čija penzija iznosi 330 KM. Štefica živi sama i nema sredstava da plati ovu operaciju.

RGD Studio Srebrenica

You must be logged in to post a comment Login