Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale – to je izrodilo i ovaj specijalitet.
Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.
Sastojci za 4 osobe
– 500 grama mahuna
– 500 grama paradajza
– 25 grama maslaca
– 1 kašika brašna
– 1 kokošja kocka
– peršun
– timijan
– sol
– mljeveni biber.
Priprema
Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.
Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.
Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.
Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.
Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris, piše Radio Sarajevo.
You must be logged in to post a comment Login