Stari specijalitet iz Jugoslavije: Čorba koja se prenosi generacijama miriše na djetinjstvo

Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale – to je izrodilo i ovaj specijalitet.

Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.

Sastojci za 4 osobe

– 500 grama mahuna

– 500 grama paradajza

– 25 grama maslaca

– 1 kašika brašna

– 1 kokošja kocka

– peršun

– timijan

– sol

– mljeveni biber.

Priprema

Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.

Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.

Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.

Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.

Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris, piše Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login