Šta trudnice ne smiju jesti i piti? Doktori upozoravaju da je ovo strogo zabranjeno

Tokom trudnoće često se javlja žudnja za određenom vrstom hrane. Stručnjaci preporučuju da poslušate svoje tijelo i ugađate sebi, ali samo ako je riječ o namirnicama koje su sigurne za vaše i zdravlje vaše nerođene bebe.

Iako ste puno puta čuli kako čašica, dvije alkohola neće naštetiti u trudnoći doktori se ne slažu.

Koji je njihov stav te što bi još trebalo izbjegavati kada čekate dijete otkrili su dr. Carol Cooper i dr. Paula M. Elbirt.

Šta ne bih smjela jesti u trudnoći?

– nepasterizirane mliječne proizvode, posebno mekane sireve

– sirovu ribu poput sushija

– nedovoljno termički obrađena jaja i perad

– iznutrice, poput jetre

– nedovoljno termički obrađeno meso i paštete

– gotove obroke, osim ako su prokuhani

Alkohol?

Često, obilno pijenje alkohola ili opijanje mogu ozbiljno ugroziti razvoj vašeg djeteta. Najsigurnije je da u trudnoći u potpunosti izbjegavate alkohol!

Kofein?

Kofein koji se nalazi u čaju, gaziranim pićima, kafi i čokoladi ima loš učinak na probavni sistem i sprječava apsorpciju željeza. Smanjite njegov unos na jednu šoljicu dnevno ili ga u potpunosti izbacite.

Lijekovi?

Ako vaše zdravstveno stanje zahtijeva terapiju lijekovima, posavjetujte se s doktorom- najbolje bi bilo prije trudnoće. Za neke bolesti lijekovi se mogu nastaviti uzimati. Pitanje je odrediti koji je rizik prestanka uzimanja lijeka, u poređenju s opasnošću od utjecaja lijeka na dijete. Ponekad je sigurnija promjena terapije. Neke od posljedica poput urođenih mana, preranog porođaja i krvarenja posteljice vrlo su ozbiljne.

Cigarete?

Neosporni su dokazi za nepušenje u trudnoći. Kad pušite, karbon monoksid i nikotin ulaze u vaša pluća i krvotok. Zbog toga je smanjen pritok kisika vašem djetetu, a srce mu ubrzano kuca.

Ako pušite ili provodite vrijeme u prostorijama u kojima se puši veća je vjerovatnoća za male porođajne težine djeteta, spontanog pobačaja ili prerana pobačaja, a veći je i rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti, SIDS. Djeca pušača češće razvijaju i bolesti poput astme.

Trudnoća i vegetarijanstvo?

To može biti jednako zdrava prehrana kao i ona koja uključuje meso, a dodatno povrće donijet će vam korist. Važno je posavjetovati se s doktorom jer će vam trebati dodatno željezo i vitamini B12, piše Story.hr, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login