Šta sve ljudi zaborave među stranicama knjiga

Kataloški list američke Kongresne biblioteke, rješenje o plati, pozivi za sud, konzum karte, pa čak i novac samo su neke od stvari koje su čitaoci Univerzitetske biblioteke u Nišu zaboravili među stranicama knjiga.

Bibliotekar Goran Marinković za tri godine sakupio je kolekciju sa oko 300 neobičnih obilježivača. Potvrda o plaćenoj školarini s početka 20. vijeka. Stari novinski članci, razglednice, fotografije. Ovo nije dio kolekcije nekog arhiva ili muzeja, već onoga što su čitaoci univerzitetske biblioteke zaboravili među stranicama knjiga.

“Dozvola za instalaciju radio aparata iz 1947, najstarija legitimacija knjiga u bibliotekama iz 1933. i 1934, zanimljiv je i revers za podizanje kastanjeta iz ekonomata iz 1960, rješenje o dodjeli plate za Marić Ljubicu, docenta Muzičke akademije, iz 1951. godine”, nabraja Marinković.

U ovoj kolekciji ima i ljubavnih poruka, pisama, recepata, voznih karata, pismenih zadataka, poziva za vojsku.

Goran, po zanimanju istoričar, prije tri godine odlučio je da sačuva ove neobične bukmarkere.

“Nekakav materijal, istorijska građa iz nekog doba, da vidimo kako se tada razmišljalo i pisalo, kako je funkcionisala država. Imamo čak i posvetu akademiku Nikoli H. Iz ’98, američka Kongresna biblioteka njen kataloški listić – opis knjige, imamo i sudske pozive za okrivljene, evo i ovaj spisak za letovanje, šta je sve potrošeno”, dodaje.

Čitaoci često kao obilježivač stranica koriste ono što im se prvo nađe pri ruci. Tako je u ovoj kolekciji mjesto našla i jedna disketa, jedna karta i nekoliko metalnih novčića. Međutim, nekada obilježivači stranica vrijede i “malo” više.

“Jednom prilikom je ispalo da je u knjizi ostala novčanica od 100 evra i odmah smo je vratili čitaocu. Bilo je – uh, hvala puno”, objašnjava Marinković.

Vlasnici neuobičajenih obilježivača rijetko dođu po njih. Goran kaže da Univerzitetska biblioteka planira da napravi izložbu zaboravljenih bukmarkera.

To će možda biti prilika da neko od vlasnika prepozna nešto što je nekada davno zaboravio među koricama knjige.

Izvor: B92.net

You must be logged in to post a comment Login