Šta se dešava u tijelu kada prestanemo pušiti?

Ako ste napokon riješili da osjetite blagodeti života bez cigareta i punih pepeljara, sigurno vas i zanima šta se tada dešava u vašem tijelu koje pokušava da se navikne na nove okolnosti.

Otkrijte šta će se dogoditi u vašem organizmu u razmaku od 20 minuta nakon ostavljanja cigareta, pa sve do 15 godina nakon prestanka pušenja.

20 minuta: Krvni pritisak i puls se snižavaju za normalne vrijednosti, a temperature ruku i nogu se povećavaju do normalne vrijednosti.

Utoku 8 sati: Preostali nikotin u krvotoku opada na 6,25% normalnih dnevnih najviših vrijednosti što čini smanjenje od 93,25%

U toku 12 sati: Nivo ugljenmonoksida pada, a nivo kisoeonika raste do normalnog nivoa u krvi

U toku 24 sata: Anksioznost ja na vrhuncu, a u roku od dvije sedmice će se vratiti na nivo prije odvikavanja od pušenja. Rizik od iznenadnog srčanog udara se smanjuje.

U toku 48 sati: Završeci nervnih vlakana počinju da se regenerišu i čulo mirisa i čulo ukusa se oporavljaju. Bijes i uznemirenost zbog prestanka pušenja dostižu vrhunac.

Od 2 do 3 sedmice: Cirkulacija se oporavlja, šetnje su prijatnije i lakše, čak se i funkicja pluća poboljšava za 30%.

9 mjeseci: Opšta energija se poboljšava, a simptomi kao što su kašalj, umor, zapušenost nosa i ostajanje bez daha nestaju. Smanjuje se lučenje sluzi, čiste se disajni putevi i smanjuje mogućnost infekcije.

Godinu dana: Rizik od koronarne bolesti je smanjen na polovinu u odnosu na nekog ko još puši.

5 godina: Vjerovatnoća umiranja od karcinoma pluća se smanjuje za 50%.

10 godina: Vjerovatnoća umiranja od karcinoma pluća je ista kao i za nepušače, prekancerozne ćelije su zamanjene normalnim, smanjuje se rizik od moždanog udara, kao i rizik od raka usta, grla, jednjaka, želuca, bubrega i pankreasa.

15 godina: Rizik od koronarne bolesti srca je sada isti kao kod osobe koja nikada nije pušila

Izvor: Avaz.ba

You must be logged in to post a comment Login