Šta se dešava sa tijelom kada smo zaljubljeni

Kada se zaljubimo, naše tijelo počinje lučiti različite hormone koji igraju ključnu ulogu u formiranju romantičnih osjećanja.

Jedan od glavnih hormona je dopamin, koji je odgovoran za oslobađanje osjećaja zadovoljstva i nagrade. Dopamin nam pruža intenzivan osjećaj sreće kada smo u blizini osobe u koju smo zaljubljeni.

Takođe, nivo oksitocina, poznatog kao “hormon ljubavi” ili “hormon zagrljaja”, raste, što može probuditi osjećaj povezanosti i bliskosti sa voljenom osobom.

Povećan rad srca i ubrzani dah

Kada smo zaljubljeni, naše srce počinje brže kucati, a disanje postaje ubrzano. To je rezultat povećane aktivnosti autonomnog nervnog sistema, koji reguliše srčani ritam i disanje. Ove fiziološke reakcije mogu biti posledica uzbuđenja i strasti koju osećamo prema osobi u koju smo zaljubljeni.

Uznemirenost i nervoza

Zaljubljenost može izazvati osjećaj uznemirenosti i nervoze. Ovaj efekat može biti posljedica lučenja adrenalina, hormona stresa, koji se oslobađa tokom emocionalno intenzivnih situacija. Adrenalin može pojačati osjećaj uzbuđenosti i napetosti, ali istovremeno može doprinijeti osećaju nervoze.

Smanjen apetit i nesanica

Mnogi ljudi primjećuju da gube apetit i imaju problema sa spavanjem kada su zaljubljeni. Ovo može biti rezultat povećane emocionalne uzbuđenosti i konstantnog razmišljanja o voljenoj osobi. Takođe, promjene u lučenju hormona, poput povišenog nivoa stresa, mogu uticati na apetit i kvalitet sna.

Pojačana koncentracija na voljenu osobu

Kada smo zaljubljeni, često smo opsjednuti mislima o voljenoj osobi. Naše tijelo i um postaju fokusirani na tu osobu, a naša koncentracija može se pojačati, piše “Alo”. Ovo se može dogoditi zbog aktivacije određenih delova mozga koji su povezani s osjećanjima zaljubljenosti i pažnjom prema partneru. Kao rezultat toga, možemo biti manje fokusirani na druge aktivnosti i više usmjereni na osobu u koju smo zaljubljeni, prenose Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login