Šta ne biste smjeli jesti kada vas uhvati glad

Uza sve obaveze koje imamo ponekad jednostavno zaboravimo ponijeti hranu, a ruku na srce, mnogi od nas dan započinju šoljicom kafe. Upravo je kafa, uz još nekoliko odabira na listi loših poteza zbog kojih smo poslije još gladnij.

Ljuta hrana

Na prazan želudac nemojte jesti ljute papričice ili chili umak. Gastroenterologinja Lisa Ganjhu iz njujorškog medicinskog centra Langone objašnjava za Oprah.com kako ljuta hrana može izazvati iritaciju želuca, posebno ako prethodno niste pojeli pravi obrok. Savjetuje da prije ljute u začinjene hrane popijete malo jogurta ili mlijeka jer će obložiti želudac. Dobri zamjenski začini mogu biti kumin ili korijander.

Voće

Nutricionistica Tamara Melton, inače i glasnogovornica za američku Academy of Nutrition and Dietetics ne slaže se kako je jabuka ili kruška dobra namirnica za prvi obrok u danu. Razlog tome je što tijelu ne osigurava dovoljno energije, a ako ste gladni, jabuka vam neće osigurati dovoljno goriva da izdržite do ručka. Istina je da se šećeri iz voća dulje razgrađuju nego primjerice iz gotovih pekarskih proizvoda za kojima rado ujutro posežemo, ali Melton smatra da bi dan trebalo započeti proteinima jer će suzbiti hormon gladi – grelin. Stoga doručku dodajte i orašaste plodove pa ih pomiješajte sa svježim sirom i bobičastim voćem ili jogurtom.

Male porcije od 100 kalorija

Bez obzira o kojoj se namirnici radi, porcija od 100 kalorija nije dostatna da tijelu osigura energije za neko dulje vrijeme. Često brojimo kalorije kada želimo smršavjeti pa odaberemo neki manji obrok i ostavljamo prostora za hranu kroz dan. Melton savjetuje da doručak bude kombinacija ugljikohidrata s proteinima do 300 kalorija, poput kruha s cjelovitim žitaricama i pureće šunke.

Izvor: Tportal.hr

You must be logged in to post a comment Login