Šta mislite ko ima bolji seks, žene koje su u dugim vezama ili one koje su slobodne

Studija provedena na Univerzitetu Florida pokazala je da žene u dugogodišnjim vezama ili u bračnoj zajednici imaju bolji seksualni život od slobodnih žena.

Više seksualnog samopouzdanja

Istraživanje je provedeno na 1.000 ispitanica u dobi od 18 do 71 godinu, a rezultati su otkrili da udane žene u prosjeku dožive 15 posto više orgazama od onih koje nisu u vezi te da za deset posto imaju više seksualnog samopouzdanja od njih, piše Dr. Laura Berman.

– Seks nije samo mehanički čin kojim postižemo užitak. Intimnost koju dijelimo s partnerom i osjećaj sigurnosti dramatično mogu pojačati užitak, no kako bismo došli do određene razine intime, treba vremena – objašnjava stručnjakinja za seks Tami Rose.

– Žene se trebaju osjećati sigurno prije nego što se otvore partneru. To je preduvjet za seksualni užitak. Prirodno je da se ne mogu otvoriti strancu i pokazati svoju ranjivu stranu – dodaje seksualna terapeutkinja dr. Laura Berman.

Neobavezni seks dolazi s puno zdravstvenih rizika poput rizika od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, no tu je i emocionalni rizik. S obzirom na to da je mozak “opijen” oksitocinom u trenutku dok smo kraj nekoga ko nam se sviđa, postoji opasnost da krivo pročitamo partnerove namjere.

– Čak i ako ne želite ili ne očekujete emocionalnu vezu, seks se može poigrati vama, pogotovo ako ste žena. Vjeruje se da visoki nivoi testosterona u muškom mozgu blokiraju utjecaj oksitocina, što objašnjava njihovu sposobnost da se upuštaju u seks bez emocija – dodaje dr. Berman.

Razgovor s partnerom

Stoga, kada idući put budete planirale neobavezan seks, prije nego što se u njega upustite, razgovarajte s partnerom o njegovim namjerama. Strastima se prepustite samo ako se pokaže da ste vas dvoje na istoj valnoj dužini, piše Večernji.hr.

You must be logged in to post a comment Login