Šta ljudi širom svijeta jedu za doručak

Doručak je najvažniji obrok dana jer nas on čini zdravim i jakim. Običaji koji se tiču doručka razlikuju se širom svijeta, pa se na trpezi nalaze različita jela.

U zemljama kao što su Španija, Francuska i Italija doručak se sastoji od tosta ili nekog peciva i šolje jake kafe. U Kini je to proces, poput večere gdje je trpeza puna.

Kina

Tradicionalni doručak razlikuje su u dijelovima ove zemlje, ali kombinacija pečenih štapića od tijesta i toplo mlijeko do soje je najčešći kod miliona Kineza. Popularne su i tople supe, te i male porcije kineskih jela.

Australija

U ovoj zemlji vole vegemite – smeđu pastu napravljenu od mješavine začina i povrća i mogu je jesti svaki dan. Jedu i mnogo voća.

Brazil

Jaka kafa i mlijeko uz tanjir pun hljeba, sira i šunke. Jutarnje jelo im je i supa napravljena od crnog graha i različitog mesa.

Kolumbija

Palačinci od kukuruza s puterom ili jajima, mesom i šunkom omiljeno je jelo Kolumbijaca.

Kuba

Tost s puterom uz kafu s mlijekom.

Engleska

Doručak u ovoj kraljevskoj zemlji uključuje jaja, kobasice, slaninu, grah, gljive i kuhani paradajz. Naravno, uz to ide tost.

Francuska

Tradicionalni doručak sastoji se od kafe, francuskog hljeba ili kroasana. Poput Kubanaca, hljeb ili pecivo umakaju u kafu.

Njemačka

Svjež hljeb, hladna mesa, lokalni sirevi, puter i džem uz kafu ili čaj.

Indija

Razlikuje se od regije do regije, ali skoro svugdje se serviraju tanjiri s malim posudicama u kojima se nalaze razna jela. Tradicionalni tanki hljeb poput palačinke i riža obavezni su.

Italija

Mnogi Italijani počinju jutro kapućinom i kroasanom sa džemom ili čokoladom.

Meksiko

Popularna su jela poput chilaquilesa i huevos rancheros, što su mnogo jaka jela. Opcija za laganiji doručak su im pecivo i kafa.

Japan

Miso supa, kuhana riža, povrće i proteini poput ribe ili japanskog omleta sadržaj su tradicionalnog doručka ove istočne zemlje.

Rusija

Mali palačinici napravljeni od kefira i brašna punjeni sirom veličine biskvita.

Turska

Sastoji se od hljeba, sireva, putera, maslina, jaja, paradajza, krastavaca, džema, meda i kajmaka. Obavezan je turski čaj.

Španija

Francuski hljeb sa paradajzom, tost sa margarinom ili ribanim paradajzom. Mnogi restorani nude ovo kao glavni doručak.

Južnoafrička republika

Žitarice s toplim mlijekom.

Koreja

Riža, supa, kimchi, riba ili teletina, te ostaci od večere.

Jamajka

Ackee, vrsta voća koje izgleda poput umućenih i malo ispečenih jaja, najdraži je doručak ove nacije. Uz to koriste slanu ribu, svježe povrće i pečene bokvice.

Švedska

Otvoreni sendvič sa ribom, hladnim jajima, sirom, majonezom i povrćem poput krastavaca i paradajza.

SAD

Jaja na oko, krompir, slanina ili kobasice zajednički su svim regijama. Uz to idu slani ili slatki palačinci.

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login