Šta je štetnije za creva, vino ili pivo?

Prema novom istraživanju, pivo može imati pozitivan uticaj na mikrobiom creva. Međutim, ovo nije tačno, tvrdi Helmut Seitz, dugogodišnji istraživač efekata alkohola na ljudski organizam. Prema tim istraživanjima, pivo sadrži fantastične sastojke sa izvanrednim svojstvima. U ovoj studiji tvrdi se da pivo ne samo da čini osobu srećnijom, već i zdravijom. Autori tvrde da mikrobiom creva može razgraditi određene sastojke piva i na taj način povoljno uticati na imunološki sistem.

Oni mogu delovati protivupalno i antioksidativno, čineći štetne proizvode metabolizma bezopasnim. To zvuči sjajno!

Međutim, pažljiviji pregled studije brzo kvari dobro raspoloženje.

Naime, istraživanje je finansirala State Key Laboratory of Biological Fermentation Engineering of Beer, koji je deo Tsingtao Brewery, jedne od dve najveće pivovare u Kini. Osim toga, dvoje od pet autora studije potiču iz laboratorije te pivare, što može da ukazuje na sukob interesa.

Naučnik koji istražuje alkohol, Helmut Seitz, zato sumnja u nepristrasnost ovog istraživanja. Međutim, njegova glavna zabrinutost bila je sadržaj same studije, koji je nazvao “grotesknim” u kontekstu alkohola.

– U pivu postoje određeni sastojci koji povoljno utiču na zdravlje, kao što je ekstrakt hmelja – objasnio je Seitz. On istražuje uticaj alkohola na ljudski organizam već decenijama, prema Dojče vele.

Oksidativni efekat alkohola mnogo je jači od potencijalno pozitivnog uticaja svih drugih sastojaka, naglasio je ovaj naučnik. Takođe je objasnio da ovaj oksidativni efekat dovodi do upala i povećava rizik od oboljenja, uključujući dijabetes i rak.

“Alkohol upravo u debelom crevu izaziva rak”, upozorio je Seitz. “Alkohol se u organizmu pretvara u acetaldehid i deluje toksično”, dodao je.

I ne samo to, prema ovom naučniku, pivo je čak štetnije za creva od vina. Međutim, kako je napomenuo, još uvek nije potpuno jasno zašto je to tako, zaključuje DW.

You must be logged in to post a comment Login