Šta će se desiti ako progutate žvakaću gumu

Do sada vam se sigurno bar jednom desilo da ste progutali žvakaću gumu.

Najvjerovatnije ste se zapitali da li je to zdravo i da li vam se može nešto desiti zvog toga. Da li je stvarno potrebno 7 godina da žvaka prođe kroz sistem za varenje hrane? Da li se žvaka stvarno može omotati oko srca i želuca?

Nemojte se brinuti, jer sve ove nabrojane opasnosti su u suštini samo mitovi. Istina je da se dio žvakaće gume sastoji od smole, masti, emulgatora i voska koji nisu svarljivi sastojci, međutim, čovjek u toku života pojede dosta nesvarljivih stvari, ali se želudac ipak na kraju izbori sa tim. Nesvarljivi dijelovi žvakaće gume jednostavno će proći kroz vaš sistem za varenje hrane, sve dok ne izađu iz organizma.

Međutim, ukoliko ste u kratkom vremenskom periodu progutali nekoliko žvakaćih guma,moguće je da nastanu neki problemi, jer sistem za varenje neće moći to tako brzo apsorbirati, pa može doći do blokade čitavog sistema za varenje.

To se najčešće dešava kod djece, a u takvim situacijama je potrebna ljekarska intervencija. Na svu sreću, to se jako rijetko dešava, zato naredni put kada slučajno progutate žvaku, nemojte se brinuti, sistem za varenje će se pobrinuti za to.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login