Srebrenički vatrogasci prošle godine imali 74 intervencije

Teritorijalna jedinica Srebrenica u protekloj godini imala je izvršene 74 intervencije i zadatka na požarima u stanovima, poslovnim objektima, odžacima, šumski požari, nisko rastinje, saobraćajne nezgode.

“Protekle godine imali smo 74 intervencije, a najčešči uzrok istih je ljudski faktor”, kaže Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica.

Suljanović ističe da je i dalje problem intervencije i gašenja požara u stabnenim jedinica višim od tri sprata jer nemaju opremu sa kojom mogu regaovati

On kaže da zbog lošijeg održavanja dimnjaka dolazi do požara u stambenim zgradama zbog čega apluje na stanare da prije sezone grijanja obavezno očiste svoje odžake, a da prostor za ventilaciju ne koriste u svrhu dimnjaka jer zgrade nemaju hidrante i teško je reagovati na vrijeme.

U ovoj godini planirano je dodatno opremanje ove jedinice, a planira se i otvaranje ispostave vatrogasne jedinice u Skelanima zbog udaljenosti ovog i okolnih naselja od sjedišta u Srebrenici i razuđenosti ove opštine.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Srebrenica broji ukupno 20 zaposlenih, a srebrenički vatrogasci imaju i druga aktivnosti kao što su obuka stanovništa o načinu paljenja otpada iz bašta i malinjaka i zajednički rad na uništavanju istim, dostava vode, postavljanje banera, obezbjeđenje događaja i druge aktivnosti.

You must be logged in to post a comment Login