Srebrenički klub nastupa na 13. WuShu prvenstvu BiH

Kung Fu Ving Tsun klub Srebrenica nastupiće na 13. WuShu prvenstvu Bosne i Hercegovine koje će se održati u Gradačcu 2. aprila.

Prošle godine državno prvenstvo po prvi put bilo je održano u Srebrenici, a ove godine srebrenički klub nastupiće sa 17 takmičara.

“Nastupićemo sa 17 takmičara od pionira do seniora u borbama i katama”, rekao je trener Isak Džanić Kung Fu Ving Tsun klub Srebrenica.

On kaže da su obavljene pripreme i da očekuje da će njegovi takmičari osvojiti medalje.

Srebrenički klub prošle godine organizovao je uspješno 12. WuShu prvenstvu Bosne i Hercegovine gdje su osvojili 7 medalja, 2 zlata, 2 srebra i 3 bronze.

Šta je WuShu?

WuShu je kineska borilačka vještina, umjetnost, disciplina, koja objedinjuje mnogo različitih stilova. Prvobitno (za vrijeme prolongirane ere hladnog oružja) WuShu je bio korišten u vojsci da bi se lakše pokorilo protivnike, te kao fizička i vježba samoobrane običnih ljudi, ali istovremeno i kao njihova vježba za zdraviji fizički i duhovni život.

S konceptom napada i obrane kao temeljnim pokretima i kineskom tradicionalnom kulturom kao „backgroundom“, u modernim vremenima WuShu se odvojio od vojničkih vještina i danas je moderni sport koji objedinjava takmičarske discipline koje uključuju individualne forme, forme s oružjem, parove i demo skupine. Njegove vrijednosti kao samoobrambene vještine, njegovi učinci na zdravlje i njegova kulturno obrazovna uloga, karakteristike su zbog kojih je tradicionalni WuShu izuzetno cijenjen među ljudima različitih kulturnih naslijeđa.

You must be logged in to post a comment Login