Srebrenički frizer šišao najpoznatije ličnosti Jugoslavije

Srebreničanin Muhamed Bajrić rođen je 1942. godine u Srebrenici, u kojoj je završio frizerski zanat kod čuvenog majstora Enesa Ustića. Sa samo 15 godina postao je najmlađi kvalifikovani radnik u Jugoslaviji, stekavši svoju zanatsku diplomu godinu dana prije redovnog roka.

„Po dobitku diplome završnog zanata u Srebrenici, istog dana sam otišao za Sarajevo. Tamo sam proveo skoro 50 godina radeći kao frizer u različitim salonima. U svom radnom vijeku promijenio sam 22 salona, a dnevno sam znao frizirati i po 50 mušterija“, kaže frizer Muhamed.

Kao petnaestogodišnjak odlučio se okušati sreću, vjerujući da će u velikom gradu brzo pronaći radno mjesto u ovom traženom zanatu. Sreća mu se osmijehnula.

„Put me je nanio do ‘Slatkog ćošeta’ u Sarajevu. Vidio sam tu jednu lijepu radnju, ušao unutra i upitao gazdu da li nekom treba frizer. On je bio začuđen. Nije mu bilo jasno to što sam mlad, a već imam diplomu. Tražio je da mu pokažem svoja umijeća na nekim njegovim prijateljima. Ti ljudi su bili jako zadovoljni mojim radom“, rekao je Muhamed. Dodao je kako je morao raditi i 14 sati dnevno da bi preživljavao.

Muhamed Bajrić 03

Kao vrstan majstor, ali u tuđem gradu, Muhamed odlučuje da se prijavi u Zadrugu frizera, koja je organizovala takmičenja u frizeraju. Zamolio je upravu da mu dopuste da uđe u takmičarski dio, ali to nisu odmah učinili.

„Kasnije su iz frizerske zadruge dolazili u salon u kojem sam radio da provjere moj rad. U trenutku kada je gospodin iz zadruge došao u provjeru ja sam šišao poznatog pjevača sevdalinki Safeta Isovića. Kada je vidio koga šišam, pozvao me je da ponovo dođem do njih“, priča Muhamed.

I otišao je. Nakon godinu dana desilo se i prvo takmičenje frizera grada Sarajeva u kojem je bio među najboljih pet. Na takmičenju frizera BiH, koje je uslijedilo kasnije, Bajrić osvaja prvo mjesto i tako dolazi među najbolje u svojoj struci.

„Nakon prvenstva u BiH, uslijedilo je takmičenje za najboljeg frizera Jugoslavije. Moji iz zadruge nisu bili baš optimistični da ću u Beogradu napraviti neki uspjeh. Rekli su da Beograđani već duži niz godina osvajaju prvo mjesto i da su najbolji u državi po pitanju ovog zanata“, govori Muhamed.

Da je talenat u svom zanatu, pokazalo se kada je među Beograđanima i ostalim učesnicima iz Jugoslavije osvojio prvo mjesto. Poslije toga reda uspjeh za uspjehom, prvo na Evropskom prvenstvu frizera u Milanu gdje osvaja zlatnu medalju, a kao evropski prvak nastupa i na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

Muhamed Bajrić 02

U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri za mušterije je imao poznate osobe iz političkog, sportskog i kulturnog svijeta.

„Prvo moderno šišanje Zdravku Čoliću sam ja uradio. Jedno vrijeme smo živjeli u neposrednoj blizini. Bio sam jako dobar sa njegovim bratom. Kod mene su na šišanje dolazili i Mirza Delibašić, Davorin Popović, Žera iz Crvene jabuke, kao i mnogi profesori i kulturni radnici. Čak sam jedno vrijeme šišao Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića“, kaže Bajrić o svojoj bogatoj frizerskoj karijeri.

U penziju odlazi 2005. godine i od tada živi u Srebrenici. Ovim zanatom se još uvijek bavi, ali su njegove mušterije samo prijatelji i poznanici koje besplatno šiša.

Frizerski zanat prenio je na preko 400 svojih učenika.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login