Srebrenički automehaničari imaju odličnu saradnju

U Srebrenici postoje tri registrovane automehaničarske radnje koje svojom uslugom mogu pokriti skoro sve kvarove koji se zadese na automobilu nekog od Srebreničana, bez obzira da li to bili kvarovi na motoru, šlepanje vozila, reglaža ili neki drugi.

Iako ni jedna od ove tri automehaničarske radnje ne može ponuditi kompletan auto-servis, u tom se segmentu srebrenički automehaničari pomažu i preporučuju svojim mušterijama.

„Pored redovnih automehaničarskih radova i popravki koje izvodimo u našoj radionici, posjedujemo i kompjutersku dijagnostiku kvarova pomoću koje možemo otkloniti iste. Jedino što ne možemo ponuditi našim mušterijama jeste reglaža trapa, ali to može kolega iz obližnje automehaničarske radnje, tako da njega preporučujemo našim mušterijama“, rekao je Dalibor Novaković, uposlenik u ZR „Lamela“ Srebrenica.

On je dodao da su mušterije ove radnje mahom Srebreničani, ali da ima i onih koji dolaze iz Bratunca. Kvarovi na koje se žale, a koje najčešće otklanjaju u svim automehaničarskim radnjama u Srebrenici, jesu oni koji se odnose na kugle i krajnice u automobilu, kao i amortizere koji zbog loših puteva često pucaju.

Senail Malatić svoju automehaničarsku radnju i vulkanizerski servis „Kampa“ na Soloćuši otvorio je 2008. godine, a svojim kupcima, posebno onim koje kvar zadesi daleko od urbanog dijela Srebrenice, nudi i uslugu izlaska na lice mjesta, što veoma cijene stanovnici ruralnih dijelova Srebrenice.

„Nažalost, ja u svojoj radnji ne posjedujem opremu za dijagnosticiranje elektronskih kvarova na vozilu, ali pružam uslugu otklanjanja mehaničkih kvarova, izvodim limarske i vulkanizerske radove“, rekao je Senail Malatić, vlasnik i automehaničar ZR „Kampa“, koja se sada nalazi u Potočarima.

Iako svojom uslugom mogu pokriti skoro sve zahtjeve koji se odnose na kvarove vozila, srebrenički automehaničari se žale na teške mogućnosti za nabavku auto dijelova.

„Dijelove nabavljam u prodajnim mjestima u Bratuncu, jer u Srebrenici ne postoje specijalizovane radnje ove vrste. Ponekad ni u Bratuncu ne možemo pronaći potrebne dijelove, tako da su naše mušterije ponekad prinuđene da čekaju, ali to ne traje dugo“, kaže Novaković.

„Čekanja ponekad bude, ali automehaničari se trude da kvar, po mogućnosti, odmah otklone kako bi svoje vozilo mušterija mogla što prije koristiti, to je bitno, posebno ako se bavite poslom u kojem vam je auto od velike koristi“, rekao je Željo Simić, taksista iz Srebrenice.

Iako imaju svoje redovne mušterije koje cijene njihove usluge, kažu da veliki problem često predstavlja i naplata usluga od svojih mušterija.

„Zarade nisu visoke, ali se može živjeti. Ponekad ljudi kasne sa plaćanjem, ali na kraju svako od njih ispoštuje uslugu i trud koji je uložen u popravku njihovog vozila“, kaže Malatić.

Pored automehaničarskih usluga, automehaničarska radnja u Srebrenici, čiji vlasnik nije želio da govori za naš portal, posjeduje licencu kao ovlašteni predstavnik BiHAMKA za Srebrenicu.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login