Srebreničanin Muhamed Mehmedović pilot američke vojske

Muhamed Mehmedović je momak rođen u Srebrenici a danas, silom prilika i ratnih dešavanja u našoj zemlji, pilot je Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Prilikom opsade i genocida u Srebrenici, Muhamed je bio u enklavi i uspio je pronaći spas 1995. godine u Tuzli nakon čega je otišao u Ameriku i danas postao inspirativna priča za mnoge Amerikance, posebno mlade.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Srebrenica je bila odsječena od ostalih gradova, sa više desetina hiljada gladnih i bolesnih ljudi. Zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama avioni su dostavljali hranu i tako pomagali ljude u enklavi, što je motivisalo Muhameda da se oduži toj zemlji.

“Želio sam postati pilot i obrazovati se. Ali, još važnije, htio sam se odužiti Sjedinjenim Američkim Državama. Toliko su dali meni i mojoj porodici da bi nas na kraju spasili. Mislim da to dugujem SAD-u”, kaže Mehemedović, piše Klix.ba.

Prilikom dolasaka u Ameriku, St. Louis, Muhamed i njegov brat upisali su se u školu, a on je 2004. godine upisao srednju školu i u slobodno vrijeme bavio se sportom i radio, pored toga bio je odličan učenik.

“Želio sam biti pilot, ali ne onaj vojni. Rekli su mi da se prijavim u Zračne snage. Bio je to veliki izazov za mene”, priča Muhamed, piše Klix.ba, koji je i primljen u Zračne snage SAD-a nakon čega je postao pilot aviona koji prevozi vojnike a uskoro treba da se obuči i za pilota koji dostavlja hranu  u ratnom području.

“U mom slučaju, nečiji posao je napravio veliku razliku i odredio moju sudbinu i sudbinu moje porodice. U St. Louisu žive hiljade Bosanaca i Hercegovaca. Moja priča samo je jedna od mnogih”, kaže Muhamed, piše Klix.ba

Kada god može, Muhamed sa porodicom i danas posjećuje Bosnu i Hercegovinu a kako kaže, “nastavit ću pričati svoju priču, ne zbog toga što je možda tužna, već zbog toga što je ona dokaz pobjede nad beznađem i napretka u životu. Koristit ću je uvijek kada trebam nekoga motivirati u životu da krene naprijed.”

Izvor: Klix.ba

You must be logged in to post a comment Login