Srebrenica u knjizi “Poljubac leptira” Džejmsa Lajona

“Poljubac leptira” – legenda o balkanskim vampirima autora Džejmsa Lajona je triler priča čija se radnja odvija na Balkanu, a za nas, posebno zanimljivo jer je dio radnje i u Srebrenici.

Harizmatični profesor istorije Marko Slatina iz Kalifornije i pismo nepoznatog čoveka na samrti iz Novog Sada iznenada će odvesti Stivena Robertsa u lavirint ratnog vihora na Balkanu, neplanirano istraživanje, na tragu duboko zakopane tajne Svetog apostolskog rimskog cara, davno zaboravljeno zlo koje će ponovo biti probuđeno i ljubav koja prkosi vječnoj smrti. Zaboravljena legenda o 12 vampira i njihovom nestalom vođi nenadano će prerasti u očajničku potragu za misterioznim rukopisom koji je izgubljeni ključ za vrata spasa. Put ka istini je težak, on vodi od sunčane Kalifornije, preko Budimpešte, Beograda i Beča do Srebrenice, Hvara, Venecije, i suočava Stivena sa mnogim demonima, uključujući i sopstvene. “Poljubac leptira” uzbudljiv je triler o običnim ljudima u neobičnim i teškim vremenima koji snagom volje i svesnim odlukama da se bore za dobro a protiv zla vraćaju veru u humanost. (www.knjizare-vulkan.rs)

poljubav leptira prva strana

Roberts tokom istraživanja u Srbiji nailazi na legendu o 12 moćnih vampira. Ispostavlja se da su oni neprimjetno integrisani u sve važne institucije: jedan je važan faktor u Službi državne bezbijednosti, drugi je komandant specijalnih jedinica, tu je i general JNA koji komanduje u Bosni, a vampiri svih balkanskih nacionalnosti, uključujući tu i bošnjačku i hrvatsku su na „zajedničkom zadatku“.

U knjizi se spominje i Srebrenica, 1476. godine gdje je vlaški vojvoda, Vlad III Tepeš, poznat kao Drakula, počinio krvavi pokolj u sjeni šumovitih planina Bosne u gradu Srebrenici.

“Fikcija i istorija su skladno pomešani, priča ima i svoj romantični sporedni kolosek, a njena atmosfera i tempo su ‘denbraunovski’. Primetna je namera autora da napravi jednu alegoriju zla koja počinje sa Srebrenicom 1476, kada ju je posetio Vlad Cepeš III – grof Drakula, da bi tamo počinio krvavi masakr – i onog od 500 godina kasnije.” (Milan Mišić, Politika)

Džejms Lajon, ugledni politički analitičar i istoričar (doktorirao na UCLA), nekadašnji šef Međunarodne krizne grupe (ICG) koji je na ovim prostorima dobro poznat. Kada je izdao ovu knjigu, odrekao se autorskog honorara u korist žrtava poplava u Srbiji.

Ovu knjigu možete pronaći u svim bolje opremljenim knjižarama u našoj zemlji.

You must be logged in to post a comment Login