Srebrenica u drugom, Bratunac trećem rangu po razvoju turizma

Komisije za mapiranje turističkih destinacija i turističkih proizvoda u entitetu Republika Srpska svrstala je Srebrenicu u drugi rang, dok se Bratunac našao u trećem rangu na osnovu analize stanja na terenu u lokalnim zajednicama u kojima je formirano tri ranga razvoja turizma.

Vlada RS formirala je ovu komisiju koja je u prvi rang svrstala gradove: Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje i opštine Teslić, Višegrad i Foča koje ulaze u najatraktivnije turističke destinacije ovog entiteta.

Na osnovu broja gostiju i broja noćenja, ali i na osnovu drugih parametara, formirani su rangovi, mjerila razvoja turizma.

“Na bazi toga rađeni su rangovi. Ako je neka destinacija u prvom rangu, znači da je zabilježila više dolazaka i noćenja, zatim možda ima više ponuda i tako dalje. To su bila mjerila”, rekla je za “Nezavisne” Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine i turizma pri Privrednoj komori RS.

Najveći promet u turizmu ostvarila je Banjaluka, o turističkoj ponudi kao i sadražaju, broju turista.

“Analizirajući podatke i preporuke, komisija je predložila da se kao turističke destinacije identifikuju područja koja se odlikuju atraktivnim turističkim motivima, sa već formiranom turističkom ponudom, a koja bilježe rast u domenu turističkih kretanja u RS”, saopšteno je iz Vlade RS.

Pored Srebrenice, u drugom rangu razvoja našli su se: Šipovo, Ribnik, Laktaši, Mrkonjić Grad, Milići, Petrov/Doboj, Zvornik, Vlasenica, Gacko i Novi Grad.

Bratunac se našao u trećem rangu sa opštinama: Prnjavor, Rogatica, Kalinovik, Pelagićevo, Brod, Gradiška, Nevesinje, Bileća, Srbac i Ljubinje.

You must be logged in to post a comment Login