SO Srebrenica će razmatrati o štetama izazvanim poplavama

Skupština opština Srebrenica u četvrtak, 19. juni, održaće dva zasjedanje, prvo se odnosi na štete nastale usljed poplava i drugo o finansiranju mjesnih zajednica u našoj opštini.

Nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zmelju, šteta u našoj opštini iznosi oko 3,5 miliona KM što je skoro polovina budžeta Opštine Srebrenica. Opština Srebrenica neće moći sama da sanira štete bez pomoći muđunarodne zajednice i pomoći drugih institucija. Tom prilikom, predstavnici Opštine Srebrenica danas borave u Anakri, Turskoj gdje pokušavaju obezbijediti pomoć za saniranje šteta.

Od 269,8 kilometara lokalnih puteva oštećeno je 148,8 kilometara što je više od polovine puteva dok je 22 kilometra puta i dalje neprohodno za saobraćaj a na 46 putnih pravac procjenjuje se šteta u iznosu od 1.300.000 KM. Ogromna šteta nastala je i u koritima rijeke Križevica, Zeleni Jadar, Kutlićka rijeka, Potočarska rijeka, Gnionski potok, Bujakovića potok i ostalim manjim rijekama. Šteta se procjenjuje na 800.000 KM a za uređenje korista i obala neophnod je 5.000.000 KM.

Tokom poplava oštećen je 21 most od čega je 8 mostova totalno uništeno a šteta iznosi oko 240.000 KM. Brojna klizišta, više od 150 evidentiranih, napravila su štetu u iznosu od 1.500.000 KM. Štete nastala na vodovodnoj infrastrukturi iznosi 150.000 KM dok na elektromreži  77.000 KM. Najviše šteta nastalo je na vodovodu i mreži vodosnabdijevanja u Skelanima.

“Općina je učinila maksimalne napore da osposobi puteve tamo gdje je bio prioritet. Na području naše općine još ima puteva koji su neprohodni i koje treba sanirati. Općina će raditi na tome koliko bude u mogućnosti, a trenutno radimo po prioritetima”, rekla je za Fenu Hanisa Jahić, v.d. načelnica Odjeljenja za urbanizam opštine Srebrenica.

Opštini Srebrenica trebaće mnogo vremena i sredstava kako bi se sanirale šteta nastale poplavama i klizištima. Sigurno je da opštinskim budžetom to nije moguće.

You must be logged in to post a comment Login