Srebrenica ponovo mirna i tiha čaršija

U proteklih nekoliko dana ulice Srebrenice bile su pune dijaspore i posjetilaca iz različitih krajeva zemlje i svijeta koji su došli da bi odali počast stradalim žrtvama rata u Srebrenici.

U protekla četiri dana održana je Komemorativna sjednica SO Srebrenica, komemoracija i dženaza u Potočarima i parastos u Zalazju. Ovi događaji na sebe su skrenuli i veliku pažnju domaćih i stranih medija, tako da se naš grad, inače često zaboravljen, ovih dana, kao i godinama do sada, ponovo našao u žiži javnosti.

Danas je slika Srebrenice potpuno drugačija. Novinari, posjetioci i veliki dio srebreničke dijaspore napustili su ovaj grad. Život u Srebrenici, nakon par burnih dana, ponovo se vraća u svoju tihu normalu.

srebrenica pusta 02

Javne ustanove, nakon par dana pauziranja, ponovo su krenule sa radom, a stanovništvo se vraća svojim svakodnevnim obavezama.

Srebrenica je sada skoro pa sablasna, a osim ponekog prolaznika i stanovnika rijetko da je ko ostao da ovdje provede neki dan godišnjeg odmora. Osim tužnih povoda, rijetko da se bilo ko iz nekog drugog razloga odlučuje posjetiti ovaj grad.

U jednoj kalendarskoj godini, osim ovih par dana sredinom mjeseca jula, postoji tek još nekoliko događaja na kojima se građani Srebrenice i posjetioci okupe u ovom gradu i, na trenutak, vrate njegov stari sjaj.

You must be logged in to post a comment Login