Srebrenica, jedan od prioriteta Vlade Srpske

Opština Srebrenica predstavlja jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske, što je Vlada pokazala još 2007. godine dodijelivši joj status područja od posebnog ekonomsko-socijalnog značaja, rečeno je u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade, iz sredstava socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području opštine Srebrenica odobreno je oko 43 miliona KM.

Najznačanija ulaganja u ovoj lokalnoj zajednici iz sredstava socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske su ulaganja u izgradnju nove i modernizaciju postojeće putne infrastrukture u koju je uloženo više od 40 miliona KM.

Za arheološko istraživanje rimskog Mumicibijuma u Skelanima, kao i za Narodnu biblioteku, iz sredstava socijalno-ekonomske komponente Razvojnog programa Republike Srpske, izdvojeno je oko milion KM.

Pored podrške Vlade i ministarstava na području opštine Srebrenica, kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od 2008. godine do danas plasirano je 1,1 milion KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, na području opštine Srebrenica zbrinuto je 65 porodica, od čega izgradnjom stanova 29, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 36 porodica. Ukupna ulaganja za ove porodice iznose 800.000 KM.

U Vladi Srpske ističu da u ovoj opštini nema stambeno nezbrinutih porodica iz kategorije porodica poginulih i ratnih-vojnih invalida.

Za izgradnju spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima vojske Republike Srpske sa teritorije opštine Srebrenica iz republičkog budžeta je izdvojeno 60.000 KM.

U oblasti poljoprivrede u opštini Srebrenica za period 2007-2015. ukupno je uloženo oko 5,7 miliona KM, dok je kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza, subvencije električne energije za socijalne kategorije, kao i podsticaj za zapošljavanje nezaposlenih, Vlada Srpske uložila više od pola miliona KM.

Iz Vlade Srpske Srni je rečeno da je na području opštine Srebrenica, kada je riječ o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto tri preduzeća sa oko 450 radnika, za šta je utrošeno više od milion KM.

Što se tiče zapošljavanja, u periodu od 2007. do 2015. godine zaposleno je oko 200 ljudi, za što je utrošeno skoro milion KM.

Od 2006. godine do danas kroz različite projekte za održivi povratak izdvojeno je više od osam miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva i u zdravstvo u opštini Srebrenica, a od 2006. do danas uloženo je oko 400.000 KM za nabavku sanitetskog vozila, rekonstrukciju Centra za mentalno zdravlje, ali i za projekte adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine.

Iz sredstava Fonda solidarnosti za pomoć poplavljenima u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno je 230.000 KM.

Za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema u školama u opštini Srebenica, Vlada Republike Srpske izdvojila je oko 140.000 KM, dok je kroz projekte za omladinu i sport izdvojeno više od 94.000 KM.

Od 2007. godine do danas iz budžeta Republike Srpske odobrena su sredstva u iznosu od 17,7 miliona KM za izgradnju i modernizaciju, rekonstrukciju i rehabilitaciju putnih pravaca na području ove lokalne zajednice.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login