Srebrenica ima zastarjelu vodovodnu mrežu

Dužina vodovodne mreže u Srebrenici, koja se rasprostire od Zelenog Jadra do Potočara, iznosi 27 km. Na rijeci Jadar, čija se voda koristi u vodovodnom sistemu, postoje dva vodozahvata iz kojih se, preko vodovodne stanice, voda filtrira i pušta u sistem i u dalju upotrebu.

„Vodovodna mreža u Srebrenici veoma je stara. Osim sanacija određenih dijelova mreže, ozbiljnijih poduhvata i radova na izmjeni vodovodnog sistema nije bilo, prvenstveno zbog nedostatka finansijskih sredstava“, kazao je Hakija Meholjić, direktor Komunalnog preduzeća „Polet“, pod čijim se nadzorom nalazi vodovodna mreža u Srebrenici.

On je rekao da je zbog kvarova i pukotina na pojedinim dijelovima mreže dolazilo do značajnih gubitaka vode, zbog čega je bilo i restrikcija u ljetnim mjesecima u posljednjih nekoliko godina.

„U mjestu Bojna postoji ogroman tunel za vodu iz kojeg se napaja grad. Ove godine rađena je sanacija tog tunela pri kojoj je otklonjeno jedanaest velikih pukotina iz kojih je curila voda. Danas je veći dio vodovodne mreže saniran, ali ipak i dalje postoje gubici, baš zbog zastarjelih dijelova mreža“, dodao je Meholjić.

Kako bi se obezbijedila veća količina vode, posebno u ljetnim mjesecima, u prošloj godini očišćeno je korito rijeke Jadar, što je omogućilo da veća količina vode dolazi do vodozahvata u kojem se voda filtrira.

„Što se tiče samog kvaliteta vode u našoj mreži, ona je bakteriološki ispravna, a to potvrđuje interna kontrola na vodovodnoj stanici, ali i kontrole nadležnog zavoda koje su redovne. Na vodovodnoj stanici postoji sistem koji automatski reguliše količinu hlora i kvalitet vode kako ne bismo došli u situaciju da nepročišćena voda završi u našem sistemu“, kaže Meholjić.

Prema njegovim riječima, neophodno je obnoviti srebreničku vodovodnu mrežu, ali i izgraditi kanalizacionu mrežu koja uopšte ne postoji u ovom gradu, već se otpadne vode puštaju u korito rijeke Križevice. Međutim, trenutno je i jedno i drugo nemoguće izvesti.

Pored vodovodne mreže koja je zajednička za Srebrenicu i Potočare, na teritoriji ove opštine postoji i vodovodna mreža u Skelanima.

Meholjić nije želio komentarisati donacije koje su dolazile za obnovu vodovoda u Srebrenici jer nisu stizale tokom njegovog mandata.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login