Srebrenica ima najmodernije obdanište u državi

Sasvim sigurno je da postoje veoma dobra obdaništa, ali srebreničko je jedno od najboljih i najvećih projekata u ovoj opštini, ali i u zemlji.

Novo dječije obdanište kapaciteta je 150 mjesta, a izgradnju je finansirala Vlada Srbije u iznosu od 1,8 miliona KM.

Moderan objekat izgrađen je na više od 2.800 kvadratnih metara, a zgrada je urađena po standardima energetske efikasnosi i posjeduje grijanje na pelet, struju, solarne panele, klimu, uz prateće sigurnosne aspekte, nadzorne kamere, alarm i drugo.

Objekat je dobio profesinalnu kuhinju, vešeraj, lift za hranu i lift za ljude, dva igrališta prilagođena uzrasnim grupama, osam radnih prostorija, trpezarija, prostor za fizičke aktivnosti i drugi potrebni sadržaj.

Mirela Hodžić, direktorica Dječijeg obdaništa “Poletarac” kaže da će novi objekat unaprijediti usluge predškolskog obrazovanja i obezbijediti kvalitetne smještajne kapacitete za 150 djece.

“Završen je konkurs za upis djece u obdaništu gdje se prijavilo 110 djece koja će biti raspoređena u pet grupa. Mi smo se od 1. jula preselili u nove prostorije kako bi pripremili prostor za rad u punom kapacitetu od septembra i ustanovili troškove održavanja zgrade”, kaže Hodžićeva i dodaje da je nova zgrada komplatno opremljena.

Ona kaže da će igraonica u Potočarima biti preseljena u Srebrenicu, a da će igraonica u Skelanima i dalje raditi zbog udaljenost od administrativnog centra.

“Upravni odbor obdaništa odlučio je da cijena boravka djeteta za jedan mjesec sa 60 KM bude uvećana na 80 KM, a Opština Srebrenica i dalje će u iznosu od pedest odsto finansirati ovu ustanovu”, kaže Mirela Hodžić čime su usluge ove ustanove i dalje najjeftinije na regiji i šire.

Zbog proširenja kapaciteta planirano je zapošljavanje dodatnih radnika i vaspitača.

You must be logged in to post a comment Login