Srebrenica će dobiti certifikovane turističke vodiče

Turistička organizacija Srebrenice u saradnji sa Opštinom Srebrenica pokrenula je program obuke koji će biti završen polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča i dobijanjem licence.

Shodo zakonskim normama, Turistička organizacija Srebrenice pokrenula je javni poziv na koji se prijavilo oko 15 zainteresovanih. Trenutno se odvija obuka i predavanja nakon čega slijedi polaganje ispita za turističkog vodiča.

“Do sada su održana predavanje iz nekoliko bitnih oblasti i nadamo se da će predavanja biti završena za mjesec i po”, rekao je Sead Jahić, direktor Turističke organizacije Srebrenica.

Predavanja se održavaju vikendom i organizatori vjeruju da će certifikate turističkih vodiča dobiti oko 10 polaznika.

“Mi ove godine planiramo da te turističke vodiče, na neki način pomognemo, pomognemo njihov rad sa organizovanim grupama koje dolaze u Srebrenicu”, rekao je Jahić.

Turistički vodiči koji dobiju certifikat mogu honorarno da rade u Srebrenici. Turistička organizacija će nastojati da uključi sve certifikovane turističke vodiče i na taj način posjetiocima prikaže Srebrenicu i turističke potencijale ove opštine.

“Smatramo da je ovo veoma značajan segment u ukupnim dešavanjim u turizmu na podrućju naše opštine,” istakao je Jahić.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login