U Bratuncu održano takmičenje za ribolovce

U Bratuncu je održana tradicionalna 22. “Škobaljijada”, u pecanju škobalja udicom na plovak koju organizuje Sportsko ribolovno društvo „Drina“ Bratunac.

Na ovogodišnjem takmičenju prijavilo se oko 70 ribolovaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su se takmičili na pet staza.

“Kao i svake godine, tako i ove održavamo ovo takmičenje koje traje više od 20 godina, uspješno i danas su nagrade u sportskoj opremi. Ove godine riba ne radi najbolje, ali to je tako u ovom sportu”, kaže predsjednik SRD “Drina” Bratunac Branko Milovanović i ističe da su očekivali oko 100 ribolovaca koji su odustali zbog najave lošeg vremena.

Član ovog udruženja i ribočuvar Boban Filopović ističe da je ovo način kako ribolovci trebaju skrenuti pažnju na očuvanje rijeke Drine, ribe gdje bi trebalo da se uključe i resorna ministarstva i da se smanji krivolov i pomogne obnova ribljeg fonda.

“Veliku odgovornost ima i hidrocentrala iz Zvornika koja reguliše nivo vode, a koji kada je nizak utiče na mlađ”, ističe Filipović.

On kaže da je škobalj riba koju zovu drinska lisica jer ga nije lako uhvatiti, ali da se koristi plovak sa više udica koji je zabranjen, a kojima je cilj da ulove ribu i ne ovaj način, čime je “deru” i “čupaju” iz vode

Nakon takmičenja za sve učesnike priređeno je druženje na Rajskoj plaži, a trojica sa nejvećim ulovima dobiće vrijednu sporsku opremu.