Kung Fu Ving Tsun Klub “Srebrenica” vrši upis novih članova

Kung Fu Ving Tsun Klub “Srebrenica” počeo je sa pripremama za nastup na tradicionalnom internacionalnom otvorenom turniru Evropski Kung Fu Wushu kupu u Novom Bečeju početkom septembra.

Ovaj klub do kraja mjeseca otvorio je poziv za upis novih članova koji se mogu učlaniti na broj telefona 061/962-794, ili lično u prostorijama kluba utorkom, četvrtkom i subotom.

Trener Isak Džanić kaže da i dalje klub trenira u 29 kvadrata bez vode i struje, a da pripreme za nastup u Novom Bečeju obavljaju vani. Prošle godine su sa ovog internacionalnog takmičenja vratili sa 15 medalja u Srebrenicu.

On kaže da je ugovor o zakupu prostora u socijalnim zgradama u Potočarima istekao što je dodatni problem za klub.

Isak Džanić prvi je trener ovog sporta u Bosni i Hercegovini više od 35 godina.

Šta je WuShu?

WuShu je kineska borilačka vještina, umjetnost, disciplina, koja objedinjuje mnogo različitih stilova. Prvobitno (za vrijeme prolongirane ere hladnog oružja) WuShu je bio korišten u vojsci da bi se lakše pokorilo protivnike, te kao fizička i vježba samoobrane običnih ljudi, ali istovremeno i kao njihova vježba za zdraviji fizički i duhovni život.

S konceptom napada i obrane kao temeljnim pokretima i kineskom tradicionalnom kulturom kao „backgroundom“, u modernim vremenima WuShu se odvojio od vojničkih vještina i danas je moderni sport koji objedinjava takmičarske discipline koje uključuju individualne forme, forme s oružjem, parove i demo skupine. Njegove vrijednosti kao samoobrambene vještine, njegovi učinci na zdravlje i njegova kulturno obrazovna uloga, karakteristike su zbog kojih je tradicionalni WuShu izuzetno cijenjen među ljudima različitih kulturnih naslijeđa.

You must be logged in to post a comment Login