Održano predstavljanje borilačkog sporta

Kung Fu Ving Tsun Klub “Srebrenica” danas je na sportskim terenima održao prezentaciju kluba i svojih članova u okviru programa “Dani Srebrenice 2019”.

Klub postoji oko tri godine i ima više od 30 aktivnih članova, a do sada je, dvije godine od zvaničnog registrovanja, osvojio oko 200 medalja.

O ovom klubu, osim dobrih rezultata, malo se zna. Oni treniraju u prostoriji od 29 kvadrata, zajedno sa kupatilom, bez vode i struje, i sa ograničenim sredstvima.

Prema riječima trener Isak Džanić ovaj period iskoristiće za pripreme za međunarodni turnir koji ogranizuju u Srebrenici u septembru.

Šta je WuShu?

WuShu je kineska borilačka vještina, umjetnost, disciplina, koja objedinjuje mnogo različitih stilova. Prvobitno (za vrijeme prolongirane ere hladnog oružja) WuShu je bio korišten u vojsci da bi se lakše pokorilo protivnike, te kao fizička i vježba samoobrane običnih ljudi, ali istovremeno i kao njihova vježba za zdraviji fizički i duhovni život. S konceptom napada i obrane kao temeljnim pokretima i kineskom tradicionalnom kulturom kao „backgroundom“, u modernim vremenima WuShu se odvojio od vojničkih vještina i danas je moderni sport koji objedinjava takmičarske discipline koje uključuju individualne forme, forme s oružjem, parove i demo skupine. Njegove vrijednosti kao samoobrambene vještine, njegovi učinci na zdravlje i njegova kulturno obrazovna uloga, karakteristike su zbog kojih je tradicionalni WuShu izuzetno cijenjen među ljudima različitih kulturnih naslijeđa.

Galerija fotografija na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login