Od danas pa do 1. juna zabranjen lov mladice

Iz Sportsko-ribolovnog društva “Drina” iz Bratunca saopšteno je da od danas pa do 1. juna zabranjen lov na mladicu.

Zabrane lova definiše nadležno ministarstvo, a zabrana lova na mladicu je jer slijedi period mrijesta.

Iz SRD „Drina“ zahvalili su se svim ribolovcima koji su lovili mladicu, a koju su nakon ulova ponovo je vraćali u Drinu, na unapređenju fonda ove plemenite vrste.

Krivolov i hidrocentrale uništavaju riblji fond

Zamjenik predsjednika SRD “Drina” Predrag Milić kaže da i dalje postoji problem sa krivolovom, posebno mladice tokom noći gdje se koriste nedozvoljena sredstva sa čime se bore ribočuvarske službe. Najveći problem je krivolov sa mrežama zbog 63 kilometra dugog toka Drine kojim gazduje ovo udruženje.

“Najveći problem za očuvanje ribljeg fonda predstavljaju stalne oscilacije vodostaja Drine uzrokovane radom Hidroelektrane ‘Bajina Bašta’, naročito za vrijeme mrijesta škobalja koji je dominantna vrsta na našim vodama. Nekoliko godina unazad dešava se da usljed oscilacija vodostaja koje dnevno znaju biti i po dva metra u visinu, komletan godišnji mrijest ribe propadne”, ističe Milić.

On kaže da hidrocentrale u Zvorniku i Bajinoj Bašti smanjuju mogućnosti prirodne migracije ribe a kako mrijest svake godine propadne zbog HE “Bajina Bašta”, opstanak ribljih vrsta se dovodi u pitanje.

SRD Bratunac ima više od 200 članova ribolovaca koji svojim primjerom čuvaju rijeku Drinu i riblji fonda.

You must be logged in to post a comment Login