SpaceX planira “provozati” dvoje turista oko Mjeseca

Firma SpaceX planira iduće godine “provozati” dvoje turista oko Mjeseca, što će biti prvi let s posadom do Zemljinog satelita u više od četrdeset godina, objavio je novinarima direktor kompanije Elon Musk.

Musk nije rekao ko će biti svemirski turisti, ali je kazao da su već uplatili “pozamašan polog” te da će proći zdravstvene preglede i testove tjelesne spreme kako bi se ustanovilo mogu li izdržati put. Kao i astronauti iz programa Apollo prije njih, i ovi će pojedinci putovati u svemir noseći nade i snove čovječanstva, kazao je.

Posljednji čovjek na mjesecu bio je Eugene Cernan, zapovjednik misije Apollo, u decembru 1972. godine. SpaceX ne planira sletjeti na Mjesec nego ga samo okružiti. Do Mjeseca će se letjeti SpaceXovim svemirskim brodom Dragonom, koji je kompanija razvila za NASA-u, za letove do Međunarodne svemirske stanice, pošto je američka svemirska agencija zbog neisplativnosti penzionisala svoju flotu raketoplana.

Firma američkog inženjera, izumitelja i ineternetskog pionira Elona Muska u budućnosti planira i privatne letove do Marsa.

Izvor: Hina

You must be logged in to post a comment Login