Smrznute namirnice zdravije su od svježih

Mišljenje u našem društvu da je smrznuta hrana nezdrava i samo “hitna pomoć” zaposlenim majkama koje nemaju dovoljno vremena za kuhanje pa posežu za “brzim rješenjima iz škrinje”.

Mnogi nisu poklonici zamrznutih namirnica jer “svježe je ipak svježe i zdravije je…” No, smrznute namirnice su u većini slučajeva mnogo zdravije nego one “svježe” koje kupujete u raznim samoposlužnim prodavaonicama.

U roku od tri dana nakon branja/prikupljanja, 80 % vitamina C iz povrća se izgubi.

Zamrzavanjem svježih namirnica čuvaju se nutritivne vrijednosti, ali i okus. Bitno je da su namirnice brzo smrznute kako ne bi bilo dovoljno vremena da se stvore kristali koji će naštetiti strukturi hrane. Stoga se koristi tehnologija brzog zamrzavanja pa je duboko smrznuto povrće često zdravije od “svježeg” koje se nudi jer je u njemu zadržana većina vitamina i minerala, tvrde stručnjaci.

Riba i meso zamrzava se pomoću tekućeg dušika na – 23 C u roku manje od jedne minute. Stručnjaci poručuju da izbjegavate korištenje mikrovalne pećnice za odmrzavanje namirnica, a najbolji način je da smrznutu hranu stavite u lonac s hladnom vodom na sat ili dva, piše Večernji list.

Izvor: N1 info

You must be logged in to post a comment Login