Smokve pokraj Križevice (1979.)

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 5

Jun 1979. godine

Smokve pokraj Križevice

Ja sam se rodio u Srebrenici i još kao dijete slušao kako je ona u prošlosti bila veliki i bogat grad, kako su u njoj živjeli i vadili srebrenu rudu još stari Rimljani, a potom Dubrovčani, Turci i Austrijanci. Iznad Srebrenice stajala su dva utvrđenja (Gornji i Donji grad), svjedoci prošlosti, za koje se govorilo da ih je podigla Prokleta Jerina, a u okolini Srebrenice bilo je još takvih tvrđava (gradova). Djeca su, igrajući se po Srebrenici, na mnogim mjestima nalazila stare metalne novce, kamenu đulad i staru opeku. Zavlačila su se u stara rudarska okna, a odatle navrat-nanos bježala napolje i prestravljena mrakom, šišmišima i sovuljagama pričala fantastične priče o onome što su tamo tobože viđala. Pokraj Križevice na dva mjesta rasle su smokve koje nisu davale ploda. Na Vinogradištu su djeca pokušala da nađu ostatke vinograda. Pretpostavljalo se da su u pećini, ispod Velikog Gubera, živjeli gubavci pa su u tu pećinu djeca samo zavirivala. Njihovu pažnju privlačila je i tamnica u Donjem gradu.

O prošlosti je bilo dosta priča i sve su one bila plod ljudske mašte, ili rezultati iskrivljenog prepričavanja onog što je neko o toj prošlosti već tada negdje pročitao.

Ja sam se kasnije potrudio da o prošlosti Srebrenice saznam ono što su o tome utvrdili naučnici. Iz ove građe ja ću u našim Novinama svaki put objaviti ponešto za širi krug čitalaca. Neću izlagati po hronološkom toku događaja, izbjegavaću opširnost i sistematičnost, pa to što budem objavio ne treba shvatiti kao u cjelini zaokruženo i sistematizovano izlaganje istorijata Srebrenice. Za one koje ova tema bude zainteresovala daću na kraju spisak važnije građe o prošlosti Srebrenice.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login