Slijedi konzervacija arheološkog nalazišta u Skelanima

Stručnjaci Arheološkog instituta iz Beograda i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske sutra završavaju arheološka istraživanja na lokaciji u Skelanima, pored nalazišta rimskog municipijuma otkrivenog 2008. godine.

Direktor Arheološkog muzeja “Rimski municipijum – Skelani” Svjetlana Marković rekla je Srni da se time završava prva faza projekta, započetog 19. juna i da je na taj način kompletirano istraživanje rimskog grada i imperatorske palate u Skelanima kod Srebrenice.

Markovićeva je saopštila da će sutra u 13 sati na ovom arheološkom lokalitetu biti organizovana konferencija za medije kojoj će, osim arheologa koji su obavljali istraživanja, prisustvovati i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Slobodan Nagradić.

Ona je najavila da će od ponedjeljka, 4. avgusta, početi realizacija druge faze projekta koja podrazumijeva stručnu konzervaciju nalazišta radi njegove zaštite od uticaja atmosferskih promjena, ali na način da ono bude dostupno posjetiocima i da turisti i naučni radnici mogu prilikom posjeta vidjeti ostatke rimske arhitekture, odnosno imperatorske palate sa dobro očuvanim podnim mozaicima i drugim pokretnim arhefaktima.

Konzervacija će se obaviti pod stručnim nadzorom predstavnika Zavoda Milice Kotur.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 190.000 KM obezbijeđena su iz Razvojnog programa Republike Srpske po odobrenju Ministarstva prosvjete i kulture.

U ostacima imperatorske palate U Skelanima 2008. godine arheolog Mirko Babić iz Bijeljine otkrio je oko 40 metara kvadratnih jedinstvenih i dobro očuvanih podnih mozaika, kao i mnoštvo predmeta koji potvrđuju da je riječ o ostacima iz rimskog perioda.

Tada su u blizini Skelana otkriveni i ostaci ranohrišćanske bazilike u kojoj su bili deponovani pokretni arheološki predmeti koji se sada nalaze u privremenoj muzejskoj postavci u bivšoj školi u Crvici kod Skelana.

SRNA

You must be logged in to post a comment Login