Škola snimanja i montiranja za mlade u Jelahu

U sklopu programa petogodišnjeg festivala “The Complete Freedom of Truth / Potpuna sloboda istine” i Rastok Festa u Jelahu priređeno je nekoliko radionica i sadržaja za mlade ljude.

U trodnevnoj radionici Video kampa mladi su intezivno radili i stekli znanja kako snimiti i montirati filmove koji se bave temom Rastok Festa.

“Nama je bilo super na radionicama. Radimo dosta u BiH na sličnim radionicama gdje učimo klince kako da se koriste kamerama, kako da pronađu priče i sve to sastave u film. Ova ekipa je bila super, radila je kratke dokumentarce i promo film za festival. Za tri dana uradili smo pet dokumentarnih filmova i video priča koji će biti online”, rekao je Mirza Ajnadžić iz Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju Sarajevo.

Sve aktivnosti Rastok Festa i internacionalnog festivala TCFT zabilježila je kamera polaznika kojih je bilo deset na ovom intezivnom kursu.

“Na radionici se nisu prijavili mladi iz Jelaha, sve su ljudi sa drugih strana. Ovu radionicu držim zajedno sa kolegom Mirzom i svijetski priznatom producentkinjom iz Velike Britanije dr Ceri Higgins. Radionice su osmišljene da teku intezivno, prvi dio je bio snimanje koje je bilo konstanto a već danas radimo montažu. Prezadovoljan sam kako se ova mlada ekipa uključila u ovu radionicu i kakvi su rezultati”, rekao je Zoran Ćatić iz Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju Sarajevo.

Pored Mirze i Zorana, zajedno sa njima radionicu je vodila i dr Ceri Higgins sa Bournemouth University, Škola medija iz Velike Britanije.

“Ova radionica bila je veoma zanimljiva jer je okupila ljude iz Srbije, Bosne, Hrvatke koji su zaista mnogo radili i uživala sam u radu i druženju sa njima. Inače, ja predajem na univezitetu, radim sa mnogo internacionalnih studenata i do sada nisma imala priliku raditi sa ljudima sa Balkana i drago mi je da mogu pomoći. Ovi mladi su pokazali velike sposobnosti i želju da uče. Tokom tri dana plan je bio da uradimo pet kratkih filmova”, rekla je dr Higgins.

Mladen Stojanović iz Srebrenice apsolvent je i došao je na ovaj program kako bi naučio nešto novo.

“Uključen sam u radionicu snimanja i montiranja video materijala i prezadovoljan sam kako to izgleda. Danas bi trebalo da montiramo promo video festivala koji ja snimam uz pomoć mojih kolega.”

Sanja Milović ove godine upisala je Režiju u Njemačkoj, željela je doći u Jelah i biti dio Video kampa.

“Trudim se da odem na što više kampova vezanih za film i režiju, tako da želi otići na sva takva dešavanja.”

You must be logged in to post a comment Login