Škola bez učitelja

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 6 i 7

Juli 1979. godine

Škola bez učitelja

Novoformirana Mjesna zajednica Kostolomci svojim radom brzo je stekla ugled. Najaktivnije su delegacije kao i Mjesna konferencija SSRN-a. Zašto je škola zapuštena?

Za svaku mjesnu zajednicu škola je jedno od najvažnijih kulturnih mjesta. Tu se drže sastanci, zborovi, predavanja, priredbe. I mi smo došli na predavanje. Razgovarali smo s predsjednikom Mjesne zajednice Kostolomci, Omerom Harbašem. On za Mjesnu zajednicu ima mnogo pohvala. Veoma je aktivan, uradili su put, dobili autobus i omogućili da oko 120 učenika ne putuje pješke do Skelana. Elektrifikacija je završena a i vodu ima svaki zaseok. Prodavnica je dobro snabdjevena. Najveći problemi su iz oblasti zdravstvene zašite, u Skelanima bi trebalo obezbijediti još jednog ljekara. Saobraćajne veze nisu baš najbolje, jer kako kaže Harbaš brže se stigne u Titovo Užice nego u Srebrenicu. Hvali rad delegacija i Socijalističkog saveza. Omladinska organizacija bi morala biti aktivnija.

Malo se radi na razvoju poljoprivrede. Moglo bi mnogo više da se tu uradi pa bi onda bilo manje „pečalbara“.

Dok pričamo, posmatramo zgradu osnovne škole. Tu uči oko 180 učenika. Mnogo razbacanog crijepa i materijala – Učitelji ovdje ne žive – priča Omer – pa zato niko i ne brine o školi. Nije po volji Mjesnoj zajednici kako se vrši dograđivanje novih prostorija. Međutim niko ih nije ništa ni pitao… Mi odlazimo na predavanje, pauza u kojoj smo razgovarali s predsjednikom Mjesne zajednice Kostolomci je prošla.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login