Sjećanje na Stevana Milivojevića, novinara, kulturnog radnika…

U sklopu četvrte aktivnosti ovogodišnje pete kulturno-prosvjetne manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ večeras je održano nekoliko sadržaja.

Uručeno je priznanja za literarnu nagradu „Živan Jovanović“ Matiji Blagojeviću iz Srebrenice kao i stipendija “Luka M. Georgijević” Nini Božić.

Marko Milovanović, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srebrenica kaže da je Živan Jovanović bio učitelj, nastavnik, profesor i rukovodilac, ali i hroničar Srebrenice koji je zaslužno našao mjesto u ovoj manifestaciji i ovom časopisu.

On kaže da je ove godine osnovac Matija u kategoriji osnovaca i srednjoškolaca nagrađen kao najmlađi, a da se stipendija uručuje već tradicionalno najboljem student.

Milovanović ističe da je Stevan Milivojević, ili kako su ga zvali čika Steva, bio kulturni radnik, snimatelj, fotograf, kinooperater i čovjek koji je razvijao kulturu u Srebrenici.

Sjećanje na jednu posebnu ličnost prošlog vijeka pod nazivom „Tragom srebreničkog novinarstva“ govorilo se o liku i djelu Stevana Milivojevića o kome su govorili njegova ćerka Dubravka Milovanović, novinar Sadik Salimović, a pismom se obratila i Kristina Ćirković, koleginica.

O njegovom radu, životu i djelu kroz sjećanje i emotivno obraćanje govorili su, a uključili su se i ljudi iz publike, o nekim bitnim segmentima iz njegov života i kreiranja istorije ovog mjesta kojem su svjedočili.

U sklopu programa srebreničkoj publici svojim pjesmama predstavila se Aleksandra Saša Jovanović iz Srebrenice/Bratunca, koja danas živi u Nišu.

Saša je objavila tri zbirke pjesama, a neke od njih je pročitala večeras u Narodnoj biblioteci Srebrenica.

U sklopu zbora „Stopama Luke Milovanova Georgijevića 2023“ planirana je još jedna aktivnost u okviru koje će biti predstavljeno 15. izdanje Časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“ i promocija knjige profesora Aleksandra Petrovića čime se program završava.

You must be logged in to post a comment Login