SG “Drina” i Udruženje “Sara-Srebrenica”: 1.000 sadnica za Guber

U povodu obilježavanja Svjetskog dana šuma, 21. mart, Šumsko gazdinstvo “Drina” Srebrenica i Udruženje “Sara-Srebrenica”, obezbijedili su 1.000 sadnica bijelog bora koje će biti posađene na Guberu.

Cilj je probuditi ekološku svijest kod građana kako bi se zaštitile šume i priroda koja je ugrožena zbog uticaja ljudskog faktora.

“Zbog lošeg vremena nismo u mogućnosti da danas posadimo sadnice bijelog bora i akciju pomjeramo za narednu sedmicu kada se očekuje ljepše vrijeme”, kaže Bojana Milinković, šef uzgoja i zaštite šuma u ŠG “Drina” Srebrenica.

Ona ističe da je veoma važno skrenuti pažnju lokalne zajednice na obnovu šume u zaštićenom dijelu šetališta Guber jer je nakon požara, koji se dogodio prije nekoliko godina, potrebno uložiti mnogo na pošumljavanju kako bi se vegetacija vratila na nivo nekadašnje i da je ovo samo jedna akcija u nizu.

“Na akciji učešće će uzeti oko dvadeset radnika našeg gazdinstva i mladih okupljenih oko ‘Sare-Srebrenica’ i Interacta Srebrenica, mladi iz Srebrenice i Bratunca, gdje će se posaditi 1.000 sadnica bijelog bora sa ciljem buđenja ekološke svijesti građanja, ali i obnove šuma na zaštićenom dijelu Gubera”, ističe Milinkovićeva.

Svjetski dan šuma obilježava se od 1971. godine početkom proljeća kada se priroda budi. Šume su neophdne za opstanak čovječanstva, ali su i životno stanište i mnogih životinjskih i biljnih vrsta, zbog čega ih moram čuvati svakog dana, ne samo danas.

Više od 50 odsto teritorije opštine Srebrenica nalazi se pod šumama. Godišnji plan eksploatacije šuma iznosi 40.000 kubnih metara drveta, ali se relizuje nešto više od 30.000. U proteklih 10 godina posađeno je više od 2,5 miliona sadnica raznog drveta na srebreničkoj opštini.

You must be logged in to post a comment Login