Selo bez pristupa internetu, u kojem se internet živi

Civitacampomarano je malo selo u Italiji smješteno u provinciji Campobasso, i ima nešto više od 400 stanovnika – većinom starije životne dobi.

Mjesto je strašno bogato tradicijom, a internet je skoro nepoznanica za sve mještane sela.

Budući da je skoro kompletno izolovano od ostatka civilizacije, čak i telefon – odnosno mobitel rijetko kada ima signal u ovom mjestu.

Ipak, nekome je na pamet pala jedna provokativna ideja – koja je ovo selo učinila jednim od najživopisnijih na svijetu.

Naime, mještani Civitacamporomana sada doslovno žive u internet verziji 0.0. Kako?

Facebook, Twitter, Gmail, Whatzapp, Tinder, WeTransfer i slični servisi koje regularni korisnici interneta koriste svaki dan – sada se mogu naći u ovom selu, ali na potpuno realan način.

Njihov Twitter je klupa, na kojoj možete ćaskati, njihov Facebook je gradska oglasna ploča na kojoj mogu pročitati sve obavijesti za stanovnike, Gmail im je poštansko sanduče, a Whatzapp aplikacija im je gradska telefonska govornica.

Postaje interesantnije. Google je ime gradske kafane, u kojoj posjetitelji mogu sjesti, popiti piće i saznati sve jedni od drugih, dok im je mjesto za kolektivno gledanje televizije markirano kao YouTube.

Kamion za odvoz smeća se zove WeTransfer, a klupa na kraju grada, osvijetljena fenjerom je Tinder – za mlađe generacije koje žele podijeliti neki poljubac u javnosti jedni s drugima.

Nama, najinteresantnije je bilo vidjeti Gradsku apoteku koja je dobila ime po antivirus softwareu – Avast, a lokalna prodavnica sitnih potrepština i novina se jednostavno zove RSS Feed.

Na ovaj način, neimenovani genijalac je uspio starijim ljudima na jako jednostavan način objasniti kako funkcioniše internet danas, i demonstrirao im sve čari virtuelne stvarnosti bez koje većina ljudi danas ne bi mogla živjeti i raditi.

You must be logged in to post a comment Login